Instagram està treballant en canvis en el seu 'timeline', que estarà modificat per un algoritme que reorganitzarà els continguts perquè no es mostrin únicament de forma cronològica. Tot i que la companyia encara no ho ha posat en marxa, el terror s'ha desfermat a la xarxa de fotos, amb milers de comptes demanant als seguidors que activin les notificacions d'actualització.

El pla d'Instagram és similar a l'estratègia de Facebook: utilitzar un robot per reorganitzar el 'timeline', utilitzant diferents factors que determinen la importància (nombre de seguidors, nivell d'interacció, etc.). D'aquesta manera, no apareixeran en estricte ordre de publicació, com passava fins ara.

Facebook no és l'única a reordenar la seva 'timeline', sinó que des de fa algunes setmanes Twitter també va optar per alguna cosa semblant. Ara, per a aquells usuaris que el tinguin activat, en iniciar sessió apareixen primer alguns missatges destacats, abans de la publicació cronològica habitual, que també es manté.

L'actualització d'Instagram ha fet que moltes marques i influencers es facin tremolar per por de perdre la seva notorietat. Per això, en les últimes hores s'ha desencadenat una febre per publicar missatges demanant als seguidors que activin les notificacions de publicació per compte (amb 'hashtags' com #InstagramChanges, entre d'altres).

Instagram permet activar notificacions d'usuaris concrets. Al botó '...' és possible trobar aquesta opció, que envia una notificació a l'usuari cada vegada que un compte que ha estat actualitzada.

No obstant això, no és una cosa recomanable en aquest moment, per dos motius: el primer és que el JavaScript moltes notificacions de diferents usuaris pot convertir l'experiència en un insofrible bombardeig de notificacions; el segon és que ni tan sols cal perquè el canvi en el 'timeline' encara no s'ha produït.

La pròpia Instagram ha hagut d'informar que els canvis encara no s'han produït -està en fase de proves, que durarà setmanes o mesos- i que es comunicarà als usuaris quan passi.

D'altra banda està l'objectiu d'aquests canvis d'Instagram: millorar l'experiència. La intenció de Facebook (propietaris de l'aplicació) és que els usuaris vegin el contingut que els pot resultar més rellevant, ja que actualment de mitjana els usuaris es perden aproximadament el 70% de les publicacions.

Utilitzant un algoritme que determini la importància d'un compte i una publicació per a cada usuari concret s'hauria de traduir en una millor experiència. L'usuari hauria de trobar-una vegada que s'activin aquests canvis-, de manera destacada, les publicacions que li resulten més rellevants.

Per això, en aquest punt, potser és millor esperar que Instagram incorpori els seus canvis, valorar l'experiència i, després, decidir si és millor que el JavaScript algunes notificacions en concret. En aquest moment, activar notificacions d'actualització dels comptes només servirà perquè el 'telèfon intel·ligent' pugui treure fum amb centenars de molestes notificacions.

Per no parlar del molest que està resultant per a la comunitat en general l'spam en el qual s'ha convertit la petició generalitzada d'activació de notificacions.