Anna Codina va estudiar Administració i Direcció d'Empreses i es va especialitzar en màrqueting i estratègia empresarial, però vivint al dia en el món 2.0 pel que fa a tendències i noves oportunitats de mercat. La podeu trobar en els comptes de Twitter @ultrasonica, @betesiclicks, @petitsclicks i @elgiroscopi.

El taller «Noves xarxes i estratègies: Snapchat, Periscope... i el seu potencial per a les empreses», que ha impartit a l'Espai Armengol de Vilajuïga ha estat un èxit de convocatòria.

Fa cinc anys la seva feina ni tan sols existia, perquè, tal com afirma, "la tecnologia va a una velocitat tan alta que et passa per davant". Anna Codina és consultora d'estratègia especialitzada en màrqueting empesarial online. Com a bloguera, parla de la tecnologia des de la perspectiva de l'usuari al seu bloc www.betesiclicks.com.

Si no estem a les xarxes, és com si no existíssim?

Aquesta és una decisió molt personal, així com ho és que hi hagi persones que prefereixen unes xarxes i no unes altres. És com tenir televisió o no tenir-ne. Cada vegada hi ha més sectors empresarials que troben oportunitats a la xarxa que no es poden desestimar. Perquè arribarà un moment en què el nostre públic estarà allà i no estarà enlloc més.

Quin cost pot suposar a una empresa fer promocions a través de les xarxes socials?

Al principi, es van veure les xarxes socials com la febre de l'or, perquè la gent deia: ‘I a sobre és gratis'. Però aquest concepte és erroni. Estar a les xarxes socials suposa molta feina de recursos, de pensar, planificar, definir estratègies... Fer un tuit a Twitter és gratis, però pensar allò que diràs no ho és. Cada vegada, més empreses s'adonen que això requereix una feina. Nosaltres, per exemple, portem l'externalització de les xarxes d'alguns clients perquè han vist que portar el control del dia a dia dóna molta feina.

Però tot i així surt a compte a les empreses?

Comparat amb les possibilitats que abans hi havia de comunicar, sí que surt a compte. Abans es pagava per un cartell a l'autopista. O, per exemple, el cost de fer un anunci a la televisió no està a l'abast de tothom. Ara qualsevol empresa petita pot fer una campanya amb èxit a Facebook o Instagram i aconseguir grans resultats. I aquesta democratització del màrqueting és fantàstica.

S'ha vist com les grans marques hi creuen.

La Burberry n'és un exemple, amb l'experiment que ha fet amb Snapchat. Es tracta d'una marca d'aspecte clàssic que ha apostat per aquest canal per fer promoció. Però hi ha altres grans marques que s'estan quedant enrere perquè són grans elefants als quals els costa moure's. Hi ha empreses petites que amb idees simpàtiques han aconseguit molt bons resultats.

Quins són els avantatges de les xarxes socials?

Que tenen la gràcia d'estar a l'abast de tothom i cadascú té uns objectius molt diferents. Pots fer una campanya d'èxit del teu restaurant per comunicar només a la gent de la teva ciutat, però alhora pots fer alguna cosa i que se n'assabenti tothom.

Com a professional, què és el que més li agrada de tot aquest món?

M'agrada veure-ho com un fenomen que està transformant la nostra societat. Transforma la manera com ens relacionem, els nostres hàbits, les nostres experiències diàries, els nostres usos de productes... Amb les xarxes socials, s'ha perdut l'opacitat que hi havia abans en algunes dinàmiques, com ara reservar un hotel. No sabies si estaria bé o no, aquell hotel, però ara, amb l'accés a la informació, han millorat les experiències de l'usuari. Com a consumidors, ara disposem d'una millor qualitat en els serveis.