Alguns dels principals gegants tecnològics com Facebook, Google i WhatsApp planegen incrementar els seus sistemes de codificació de dades dels seus usuaris en els seus serveis, segons revela aquest dilluns el diari britànic 'The Guardian'. Els experts de les empreses líders de Silicon Valley treballen en les seves pròpies tecnologies de privacitat al mateix temps que Apple lliura una batalla legal amb el Departament de Justícia dels EUA.

El FBI vol que Apple dissenyi un programari que permeti la desactivació de la seguretat de l'iPhone d'un sospitós de casos de terrorisme, si bé l'empresa es nega per considerar que danyaria les llibertats civils. Segons el rotatiu britànic, els projectes que forgen aquestes companyies indiquen que la indústria està disposada a recolzar públicament Apple amb accions concretes enfront de les exigències del govern nord-americà.

Apple va presentar al febrer un recurs de nul·litat a la petició d'un tribunal d'aquest país perquè ajudés el cos policial a desbloquejar un telèfon utilitzat per un dels autors del tiroteig del desembre passat a la ciutat californiana de San Bernardino, en el qual van morir 14 persones i 22 més van resultar ferides. La citada empresa considera que l'ordre té àmplies repercussions i infligirien "un dany significatiu a les llibertats civils, la societat i la seguretat nacional".

Segons The Guardian, en qüestió de setmanes, WhatsApp planeja expandir els seus sistemes de codificació de manera que també els seus missatges de veu estaran encriptats així com els seus missatges de grups, mentre que, per la seva banda, Facebook té pensat reforçar la seguretat en el seu sistema de missatgeria.

Altres empreses tecnològiques que es plantegen adoptar mesures similars són el popular servei de missatges Snapchat i el cercador d'Internet Google. Fins ara, els enginyers d'aquestes empreses, que també inclouen la xarxa social Twitter, han explorat els productes de missatges codificats, si bé no els han llançat al mercat al trobar que són difícils d'usar o per haver donat prioritat a altres projectes que consideren més aptes per al consumidor. No obstant això, segons The Guardian, aquestes companyies esperen ara augmentar la codificació, doncs els alts directius d'aquests gegants tecnològics perceben les eines de privadesa com un avantatge en els negocis.