Segur que alguna que altra vegada quan has anat de vacances o has estat sense accés a internet durant un temps, t'has trobat, al teu retorn al món tecnològic, amb el típic missatge de WhatsApp o email d'una persona que et diu: "Per què no em contestes? Ha passat alguna cosa?". Et sona, no?

Per evitar preocupacions innecessàries o alguna queixa d'un contacte de treball, hi ha una solució: crear respostes automàtiques per als teus contactes més utilitzats que et permeti saber que no estàs disponible.

Com que no tothom sap crear aquestes respostes ni on pot fer-ho, hem recopilat cinc serveis o aplicacions com WhatsApp, Twitter o Gmail perquè programis una resposta automàtica per enviar de forma autònoma quan algú contacta amb tu.

Gmail

Gmail, el popular client de correu electrònic de Google, compta ja amb 1.000 milions d'usuaris actius mensuals, pel que no és estrany que, d'estar en una situació que ho requereixi, vulguis recórrer a algun tipus de resposta automàtica per als correus electrònics que us arriben.

En el cas d'aquest servei, la mateixa opció ve integrada en ell, per la qual cosa només cal anar a l'apartat de Configuració> General i anar fins al final per buscar la secció de "resposta automàtica".

Una vegada que l'habilitis, hauràs de seleccionar el període de temps que vols que duri la resposta, l'assumpte del correu electrònic que s'envoiarà de forma autònoma i el cos del missatge. Recorda que serà un únic missatge el que podràs planificar, pel que si vols que serveixi per a diferents tipus de persones o àmbits, planteja't fer-lo genèric i no molt detallat si simplement vols que sàpiguen que no estàs disponible.

Hotmail

Hotmail (Outlook) és un altre dels clients de correu més utilitzats a nivell mundial i també inclou una opció per configurar les respostes automàtiques davant els missatges entrants.

Per activar l'eina des de qualsevol navegador en què es dins, has d'anar a Configuració> Opcions> Administrar el teu compte> Enviar respostes automàtiques. El següent pas serà escriure el text que vulguis enviar i donar-li al botó de desar.

En la mateixa pestanya de "enviar respostes automàtiques" ve tota la informació que has de tenir en compte a l'hora d'activar o no l'opció, inclosa una casella per només enviar la resposta als teus contactes o tots els comptes que es posin en contacte amb tu .

SMS / iMessage (només iOS)

Tot i que els SMS estiguin passats de moda, encara hi ha qui segueix enviant-los ocasionalment. En iOS, la 'app' on es reben, iMessage, també es pot utilitzar com una aplicació de missatgeria instantània de l'estil a WhatsApp, pel que hi ha qui també li treu profit a aquesta funcionalitat.

Les respostes automàtiques no vénen com una opció de fàbrica aquí però, pots instal·lar un 'tweak' perquè enviï contestacions per tu. Per a això, cal tenir fet el 'jailbreak' al terminal i tenir instal·lada la botiga de Cydia.

El 'tweak' en qüestió es diu Autoresponder i està disponible per iOS 8.0 en endavant -cal destacar que val 2,99 dòlars-. Una vegada que ho tinguis descarregat et permetrà establir respostes automàtiques personalitzades als que es posin en contacte amb tu per aquest mètode, amb l'avantatge que podràs seleccionar quins números concrets vols que rebin la resposta i quins no. També permet establir diversos tipus de respostes i una signatura en els textos.

WhatsApp (només Android)

WhatsApp és una altra d'aquestes aplicacions que no ofereixen la possibilitat d'enviar respostes automàtiques, però que amb una mica de màgia o mestratge es pot aconseguir.

El primer que cal fer en Android és tenir permisos 'Root' o tenir el mòbil 'rootejat', és a dir, tenir privilegis més enllà de la línia que limita el fabricant o l'operadora que ha fabricat o venut el terminal. Un cop es tinguin, són diverses les aplicacions populars per escriure aquest tipus de textos, d'entre les que destaquen dos: Autoresponder for Wa Pro (2,99 euros) i Seebye Scheduler ROOT (gratuïta).

Les dues 'apps' fan el mateix i es descarreguen a la botiga de Google, Play Store. Totes dues permeten establir regles perquè els missatges s'enviïn segons tu els programis i per a qui tu vulguis fer-ho, de manera que pots establir un text més formal per a certs contactes de treball o per a mòbils desconeguts, i una mica més casual per als teus contactes guardats.

Depenent de les paraules clau del missatge rebut, ambdues aplicacions determinen quin text enviar en forma de resposta automàtica d'acord amb les regles que has establert. També es pot seleccionar el temps que vols que WhatsApp esperi per enviar la contestació autònoma.

Twitter

Twitter és una de les xarxes socials més utilitzades en l'actualitat. Tant si és com un mètode de comunicació laboral o es tracta d'alguna cosa personal, sempre està bé avisar als que et mencionin que, a hores d'ara, no estàs disponible per respondre.

Encara que Twitter no ofereixi respostes automàtiques de base, hi ha una aplicació web molt senzilla d'utilitzar i totalment gratuïta que t'ajuda en la teva misió: 'Out of office reply'.

Aquesta eina permet configurar un missatge per a aquells que et mencionen de forma pública, no per als missatges privats de l'aplicació. Amb tan sols iniciar sessió amb el teu compte de Twitter, triar la data i hora d'inici i fi del període en el que vulguis que es manin les respostes i triar el text, hauràs completat tot el necessari perquè aquests missatges s'enviïn per tu.

Facebook

Facebook és la xarxa social per excel·lència. Ja sigui per posar qualsevol ximpleria en el teu mur, per felicitar l'aniversari a algú o per pujar les fotografies de les teves vacances, la gent espera que des senyals de vida per aquesta xarxa social. Si no vas a poder donar-les, estaria bé que et plantegessis deixar alguna que altra resposta automàtica, encara que per això hagis de fer servir una eina extra.

'Sendible' és una aplicació que es pot instal·lar al mòbil o que es pot gestionar des del navegador del PC i que serveix, a més de per organitzar tots els teus comptes en xarxes socials en ella, per enviar determinades respostes ràpides a Facebook.

Entre les possibilitats que et dóna es troba el fet de programar les teves publicacions, com són, per exemple, comentaris de felicitacions en murs o textos que vulguis posar al teu propi perfil. També dóna la possibilitat de respondre als missatges que es rebin amb la resposta automàtica que tu estableixis.

Per poder utilitzar 'Sendible' cal registrar a la seva pàgina web. Els primers 30 dies d'ús són gratuïts, però després cal una subscripció mensual que, si no ho necessites per motius laborals / empresarials, pot sortir una mica cara. Així i tot, per a un període de vacances en el qual saps que no vas a poder contestar és una bona alternativa.