L'estudi 'Nens (0-8) i tecnologia digital', comparatiu a escala europea i coordinat per investigadors de la UAB i la UAM a escala estatal, ha resolt que les tauletes digitals i la televisió són els aparells tecnològics preferits dels menors de vuit anys. Els utilitzen principalment per jugar, veure vídeos i dibuixos animats i, amb menor freqüència, per llegir llibres digitals. El projecte, que analitza com els menors, principalment d'entre 6 i 7 anys, utilitzen internet i els nous dispositius digitals en l'àmbit familiar, és el primer informe comparatiu d'aquestes característiques en el qual participa l'Estat espanyol.

L'estudi també mostra que els nens fan servir les tauletes i la televisió de manera autònoma, sota regles establertes pels adults, mentre que els ordinadors o els telèfons mòbils s'utilitzen de manera molt més limitada i sota supervisió. Molts pocs nens tenen mòbil operatiu a aquestes edats, encara que se'ls deixa utilitzar mòbils en desús sense targeta SIM ni Wifi, i tampoc fan ús de xarxes socials.

Segons els investigadors, als adults els sembla que els nens aprenen pel seu compte a utilitzar els mitjans digitals, observant els pares i altres familiars (especialment els cosins). Tot i així, necessiten ajuda per instal·lar i configurar els dispositius, i els pares controlen què s'instal·la en els dispositius.

Entre els beneficis que assenyala l'informe hi ha que els pares perceben l'accés primerenc a la tecnologia com un procés de familiarització i de preparació de cara al futur. Quant als riscos, s'esmenta que els menors poden estar exposats a continguts inapropiats, tot i que s'especifica que cap família ha patit experiències especialment negatives. Algunes famílies no veuen efectiu l'ús de filtres de control parental.

Els investigadors recomanen fomentar l'autoregulació de l'infant en l'ús de les tecnologies. No obstant això, argumenten que es necessita més investigació sobre aquest aspecte ja que, atès que l'ús que el nen fa de la tecnologia és principalment lúdic, supervisar-lo i regular-lo per part dels pares suposa regular el joc infantil, que tradicionalment ha estat un domini autònom en la infància, on la intervenció dels adults es veu sovint com a una interferència.

La investigació s'ha basat en un estudi pilot qualitatiu previ que va implicar setanta famílies de sis països europeus i va establir una metodologia de recerca basada en entrevistes a nens i als pares de família.