El 38,9% dels adults espanyols juga a videojocs, i, d'aquests, un 26,2% són jugadors habituals (juguen diàriament, diversos cops a la setmana o al mes) i el 12,7% són ocasionals (mínim un cop al mes). A més, dels homes juga el 45,3% i de les dones, el 32,8%. Aquesta és una de les conclusions de 'Videojocs i Adults, el primer estudi d'àmbit nacional que ha presentat l'Associació Espanyola de Videojocs (AEVI) i que ha fet, amb la col·laboració de Sigma Dos, per conèixer la penetració dels videojocs a la població adulta.

Pel que fa a l'edat, dels adults de 18 a 29 anys juga el 76% i dels de 30 a 44 anys juga el 54,3%, fet que demostra que la franja d'edat dels videojugadors s'amplia cada cop més. Dels pares i mares que juguen habitualment a videojocs, el 83,10% té fills menors de 9 anys. Les dones amb fills juguen més que les que no els tenen (36,9% en front del 30,1%).

L'estudi s'ha presentat en l'espai International Lab (a Madrid). AEVI ha assenyalat que amb aquest treball s'ha volgut analitzar el nivell formatiu dels videojugadors. Dels habituals, el 63,7% té estudis de batxiller o universitaris. D'aquests, el 36,6% correspon als de batxiller i el 27,1% als que tenen estudis universitaris. Dels ocasionals, el 71,9% té estudis de batxiller o universitaris, amb el 25,3% i el 46,6%, respectivament.

Pel que fa referència al dispositiu que més utilitzen, els adults espanyols es decanten per la consola de sobretaula, una opció que elegeixen el 61,1% dels consultats. D'aquests, els més joves són aquells que més l'utilitzen: dels menors de 29 anys, l'utilizen un 70.1%. En aquest rànquing, li segueixen en popularitat d'ús el PC, amb el 56,3%; l'Smartphone, amb el 52,2%; la tauleta, amb el 34,9%, i la consola portàtil (24,7%). En les últimes posicions se situen la Smart TV (8,7%) i les ulleres de realitat virtual (3,1%).

Percepció del videojoc entre els adults

José María Moreno, director general de AEVI, ha detallat, en la presentació de l'estudi, la percepció que tenen els adults dels videojocs. Així, només el 16,8% considera que són quelcom exclusivament de joves o nens. A més, el 64,9% dels jugadors amb fills, consideren que els videojocs els ajuden d'alguna manera a estrènyer llaços amb ells, especialment els pares i les mares més joves.

Els hàbits dels pares i les mares

L'estudi que ha publicat AEVI manifesta que el 36,2% dels adults amb ills juga amb ells a videojocs. Dels homes amb fills, quatre de cada deu juguen amb ells i de les dones amb fills el 31,9%. Els progenitors menors de 30 anys són aquells que més jugen a videojocs amb els seus fills. Les mares d'entre 30 i 44 anys juguen més sovint a videojocs amb els seus fills, diàriament o un parell de cops a la setmana. D'aquest grup, el 13,8% així ho fa en front del 6,8% dels pares.

D'altra banda, entre les mares la sessió més habitual és la d'endtre mitja hora i una hora (42,2%) mentre que per als pares són les de menys de mitja hora (38,8%).

Intenció de compra de videojocs per Nadal

El videojoc tornarà a ser una de les opcions de referència a l'hora de configurar la cistella de regals aquest Nadal, fonamentalment entre els adults amb fills. Així, pràcticament 1 de cada 3 (el 27,1%) afirma que té decidit comprar videojocs aquestes festes. Pel que fa a quant gastaran, la gran majoria de pares i de mares que compraran un videojoc hi destinaran entre 50€ y 100 €.

Finalment, en l'estudi s'ha consultat els pares sobre quins consideren que són els regals més desitjats pels seus fills aquest Nadal. En aquest sentit, els videojocs són el segon regal més desitjat pels nens amb un 20,8% només per darrere de la roba (25,9%). Els articles d'esport (17,1%), els jocs de taula (11,5%) i les joguines (10,2%) completen el rànquing. Entre els regals menys demanats es troben els electrònics (4,6%), els diners (3,3%), la música, llibre i pel·lícules (2,6%) i els viatges (1,3%).

Pel que fa al format, el videojoc físic per a consola segueix sent el preferit dels nens del seu entorn amb un 27%. Li segueixen els jocs per a dispositiu portàtil (7,1%), els descarregables (4,8%), els jocs per a PC (4,2%) i les subscripcions per a jocs online (3,2%).

Mil entrevistes a majors de 18 anys

Per a aquest estudi, s'han fet mil entrevistes a majors de 18 anys en l'àmbit nacional. El treball de camp es va realitzar entre el 20 i el 24 de novembre i el marge d'error és de ±3,09%. S'ha fet per mitjà d'un qüestionari estructurat, i la tècnica emprada per a la consulta ha estat l'entrevista telefònica a través d'un sistema CATI.