Sospites que et roben la xarxa WiFi, però no saps com esbrinar-ho? I, sobretot, com evitar-ho? Els més murris, sense ganes de gastar els diners i de batallar amb una operadora, opten per compartir, sense permís, la connexió WiFi del veí. Com que ningú estem lliures d'haver de lidiar amb aquest problema, t'ajudem a detectar i a posar-hi remei.

Connexió lenta

Les primeres sospites vénen quan la connexió a Internet es torna lenta, però no de forma continuada, sinó en determinats moments o hores del dia.

Si et passa això, intenta descobrir si es deu al fet que algú t'està robant el WiFi. Com? El primer que hauràs de fer és una petita prova.

Desconnecta tots els teus dispositius de la xarxa. Quan ho facis, la llum del router destinada a la WiFi haurà estabilitzar-se i no parpellejar. Si ho segueix fent, alerta!

Diversos dispositius connectats a la xarxa

Ja has aixecat la llebre, però com pots confirmar les sospites? Una de les recomanacions, que també fa la Comissió Nacional de Mercat i la Competència (CNMC), és instal·lar a l'ordinador i dispositius mòbils un programa que detecti tots els aparells que estan connectats a la xarxa de casa.

En el cas dels ordinadors de sobretaula, els propis sistemes operatius de Windows, Mac i Linux ofereixen diferents eines de comprovació, com el Wireless Network Watcher. A més, hi ha aplicacions gratuïtes que poden exercir aquesta tasca, com són Angry IP Scanner i Wireshark.

També estan disponibles per als dispositius mòbils i els diferents sistemes operatius. Per Android et poden servir Fing, Network Discovery i Net Scan, i per IOS pots descarregar Fing, IP Network Scanner i iNet, per citar algunes.

Si detectes més dispositius connectats a la teva xarxa dels que tens a casa, acabes d'afinar el tir.

I si algú es va connectar abans?

Es pot donar el cas que, quan vulguis utilitzar aquestes aplicacions o programes, ningú estigui robant la teva WiFi, però que sí que ho hagi fet abans. Per esbrinar-ho, hauràs d'introduir l'adreça del teu router -la trobaràs al manual o bé te la facilitarà el operador- a la barra d'adreces del navegador d'Internet.

D'aquesta manera, tindràs accés al web del router. Un cop dins, hauràs d'introduir la contrasenya, pas imprescindible per poder veure el registre de totes les connexions realitzades fins al moment. Serà llavors quan podràs comprovar si algú es va connectar amb anterioritat i quantes vegades.

Protecció de la xarxa

Si ja has confirmat que et prenen el pèl i roben la teva WiFi, posa-hi remei. Has de reforçar la protecció de la teva xarxa. I t'estaràs preguntant, de nou, com. Doncs bé, la CNMC també dóna una sèrie de consells.

- Modifica la contrasenya del WiFi que ve per defecte. Com sempre us diem, les contrasenyes han de ser llargues i han de combinar lletres (majúscules i minúscules), números i símbols.

- Configura el router de tal manera que només els dispositius que triïs, amb les seves adreces MAC individuals, tinguin accés a la connexió. Malgrat que també es podrien manipular, almenys, és una barrera més que dificulta el robatori.

- Desactiva l'assignació automàtica de les adreces IP i assigna-les manualment.

- Fes invisible el teu WiFi o canvia el SSID. Atorgar un altre nom diferent a la connexió dificultarà que un desconegut descobreixi quin és el teu operador i, per tant, també la contrasenya. Si a més fas invisible el teu WiFi, evitaràs que quan algú busqui xarxes sense fils la teva també sigui localitzable.

Posa aquests consells en pràctica i evita que segueixin gaudint d'Internet gràcies a tu.