El Parlament Europeu ha aprovat aquest dimarts la prohibició total del roaming a partir del 15 de juny del 2017. El vist-i-plau dels eurodiputats, l’últim tràmit que faltava per l’aprovació definitiva de la llei, permetrà acabar amb els sobrecàrrecs en telefonia, tan pel que fa a les trucades internacionals, com els missatges de text o la navegació per Internet. A més, la llei preveu que a partir del 30 d’abril de l’any vinent els costos de trucar a l’estranger no puguin ser de més de 0,05 euros al minut, els SMS de 0,02 euros i la navegació per Internet amb el mòbil de 0,05 per megabite. A més, properament la UE decidirà el límit de preu per rebre trucades fins l’abolició final del roaming.

La nova llei europea també garanteix la neutralitat de la xarxa, és a dir, que les companyies d’Internet hagin de tractar tot el trànsit de manera equitativa i no puguin bloquejar o alentir deliberadament la descàrrega de continguts, aplicacions o serveis d’operadors concrets. És a dir, que una determinada empresa no bloquegi la descàrrega d’una aplicació de la competència, per exemple.

“L’abolició dels costos d’itinerància és una aspiració de tots: el ciutadà, les empreses i tot tipus d’organitzacions”, ha assegurat la ponent d’aquesta normativa, l’eurodiputada del PP Pilar del Castillo. “Europa es convertirà en l’única regió del món que garanteix per llei un Internet obert i la neutralitat a la xarxa”, ha afegit, remarcant que a partir d’ara “no hi haurà Internet de dues velocitats”.

Crítiques de les associacions de consumidors

L’aprovació de la llei sobre el roaming, però, ha estat rebuda amb escepticisme per les associacions de consumidors. Des de l’Estat espanyol, FACUA ha lamentat que “el fi del roaming ve amb trampa” perquè “posa un límit en la utilització del sistema”. “L’eliminació del roaming només afectarà les persones que viatgin per períodes curts de temps, el que suposarà generalment que només se’n beneficiïn els usuaris que vagin de vacances”, ha lamentat l’associació a través d’un comunicat.

Les associacions de consumidors recorden que les sobrecàrregues per itinerància són “ingressos multimilionaris sense justificació” de les empreses de telefonia, que no tenen cap “cost afegit” quan operen a nivell internacional.