Un jove català de 22 anys, Dídac Sánchez, ha desxifrat el sistema d'encriptat utilitzat en l'últim missatge pendent de transcriure de la II Guerra Mundial.

A més, ha reptat a qualsevol persona a esbrinar l'estructura d'aquest codi amb una recompensa de 25.000 euros.

Després de tres anys d'investigació i una inversió de 1,5 milions d'euros, Sánchez ha creat un nou programari de seguretat denominat 4YEO (ForYourEyesOnly), basat en l'estructura del codi encriptat no desxifrat fins al moment, que es comercialitzarà a finals de 2016 i permetrà xifrar qualsevol text o document, emails, converses per WhatsApp, Messenger, SMS, Skype i Telegram, així com trucades telefòniques.

En comunicació oficial del passat 22 de juliol de 2015, el Govern britànic, a través de Chris Wilson, de l'oficina de premsa del servei d'intel·ligència GCHQ (www.gchq.gov.uk), va confirmar a Dídac Sánchez que aquest codi, trobat en un tub metàl·lic lligat a la pota d'un colom missatger, seguia sense ser desxifrat.

Per demostrar la inviolabilitat del sistema que utilitza el programa 4YEO basat en aquest codi utilitzat pels britànics i la resistència francesa, Dídac Sánchez ha publicat un missatge d'idèntica estructura a la seva pàgina web (www.4yeosoftware.com), des d'on ofereix 25.000 euros a qui aconsegueixi desxifrar-lo.

Les bases del concurs estan dipositades davant la notària de Barcelona Francisca Aloy Martorell i el termini per a la seva resolució s'inicia l'1 de setembre i expira el 31 de desembre de 2015. "Fins ara els serveis d'intel·ligència no havien pogut desxifrar el codi d'aquest missatge perquè no tenien la paraula clau, el llibre de codis i el mètode utilitzat per a l'encriptació. Després d'aconseguir desxifrar el mètode utilitzat, he desenvolupat un programari que crec és dels més segurs del món, ja que he adaptat el codi britànic a la seguretat de dades que necessiten avui les noves tecnologies ", explica Dídac Sánchez.

L'origen

El 1982 David Martin, un ciutadà de Surrey (Regne Unit), va reformar el seu habitatge i va trobar en el conducte de la seva xemeneia l'esquelet d'un colom missatger que portava una càpsula vermella lligada a la pota. El tub contenia un missatge xifrat que els serveis d'intel·ligència de tot el món no han aconseguit desxifrar fins al dia d'avui.

Es creu que aquest missatge va ser enviat les matexies dates del 'Dia D', quan es va realitzar el desembarcament a Normandia (6 de juny de 1944).

Durant aquesta jornada, Winston Churchill va decretar silenci absolut de ràdios i es van utilitzar coloms missatgers en molts dels missatges enviats al centre d'intel·ligència de Bletchley Park (precedent de l'actual GCHQ), on treballava el matemàtic Alan Turing, principal artífex del desencriptat dels codis nazis elaborats per la màquina 'Enigma'.

El colom en qüestió, catalogada com 40TW194, va morir misteriosament a la xemeneia de David Martin, pel que sembla exhausta. Provenia, segurament, de la costa francesa. Diverses fonts conjecturen que aquesta colom anava acompanyat d'un altre, catalogat com 37DK76, que tampoc va arribar al seu destí.

És molt probable que l'ocell -com altres similars- es dirigís a Bletchley Park, on els criptògrafs aliats dirigits per Alan Turing tenien la seva base operativa, i on també es trobava una unitat dels serveis d'intel·ligència del M16, distant a només cinc milles de l'habitatge de Martin.

El missatge que transportava aquest colom anava dirigit a X02 (suposadament el Bomber Command) a les 16:45 hores. El missatge escrit en un fi paper de fumar conté 27 codis, cada un d'ells de cinc lletres o números. La signatura el supòsit sergent W. Stot.

Més de 250.000 coloms missatgers

Els historiadors xifren en uns 250.000 els coloms missatgers utilitzatss durant la guerra. Ja durant la I Guerra Mundial aquestes aus van tenir un paper molt destacat en la transmissió de missatges. Entre els seus beneficis destacava el fet que enviaven informació secreta evitant les transmissions via ràdio que podien ser interceptades per l'enemic.

Alguns d'aquestes coloms missatgers han rebut honors militars. Entre elles, un colom americà catalogat com GI Joe que el 1943 va salvar la vida a un centenar de soldats aliats; o la Mary of Exeter, que va ser utilitzat en moltes missions i que va rebre 22 impactes abans de morir.

L'última informació relacionada amb aquest missatge data de l'any 2012, quan el militar canadenc retirat Gord Young va declarar que el paracaigudista britànic Sergent William Stott, de 27 anys i membre de la unitat dels Lancashire Fusilers, va morir al juliol de 1944 i està enterrat en França al cementiri de les tropes de la Commonwealth, informació que no ha estat confirmada pel GCHQ. L'agència d'intel·ligència britànica va fer públic un comunicat el 22 de novembre de 2012 en el qual afirmava que sense l'accés als llibres de codis rellevants i sense detalls sobre el procediment usat en la encriptació, aquest missatge era encara impossible de desxifrar.