19 de agost de 2015
19.08.2015

Deu objectes quotidians que gairebé han desaparegut

Et deixem una llista amb alguns dels elements que més has utilitzat i l'ús just recordes

19.08.2015 | 19:50

No fa molt de temps despertar-se amb l'alarma del telèfon mòbil era ciència-ficció. La tecnologia avança tan ràpid que en pocs anys objectes com el fax, els mapes o els disquets que eren el més, han passat a l'oblit. Aquests són els deu objectes quotidians que gairebé han desaparegut:

Fax


Fax Va ser creat per l'escocès Alexander Bain en 1846, que va ser capaç de reproduir signes gràfics en experiments de laboratori, encara que va ser Frederick Bakewell el qual va realitzar diverses millores i va inventar la màquina de fax que coneixem en l'actualitat, per tant la màquina de fax es va inventar en temps en què molta gent es movia encara en carretes. Almenys el 80 per cent dels nord-americans saben el que és un fax, i més del 60 per cent han fet servir un, segons la Telecom Corner, però no és precisament un dels aparells més utilitzats en la vida quotidiana, és més, la seva ús s'ha limitat a les oficines i en reduïts casos.

Disquet


És el primer antecedent de l'USB, amb una capacitat de 1,4 Mb, que si ho comparem amb la capacitat en l'actualitat dels seus dispositius evolucionats d'1 Tb, semblen insignificants. A finals dels anys seixanta, els enginyers de la IBM van crear un mitjà d'emmagatzematge alternatiu per fer backups o còpies de material important i còpies mestres que requerien un emmagatzematge físic. Per tal motiu van desenvolupar la idea d'un disc magnètic flexible protegit per una estructura externa contra factors ambientals. Van crear el dispositiu perfecte, però donada la seva capacitat o obsolescència pràcticament han desaparegut

Cassete


Qui no ha vist en les gasolineres els mítics casetes dels grups espanyols com els Chichos o Camela? Aquest record de la infància i la maduresa del qual no ha passat molt temps però que en els temps que corren un nen no sabria dir ni que són. Aquest objecte va néixer el 1963 de mans de l'inventor alemany Lou Ottens per a la companyia Phillips i era capaç de gravar i reproduir a través de cinta magnètica. Es va convertir en una alternativa popular al vinil per la seva durabilitat i facilitat per al trasllat i sobretot perquè 'la música era regravable! En els 80 va viure la seva època d'or fins a l'arribada del disc compacte i, amb ell, l'ocàs d'aquest revolucionari objecte.

Cinta de vídeo (VHS)


Un dels elements més cobejats pels col·leccionistes són les cintes amb imaginatives portades de films dels anys 70 i 80, que arriben a preus estratosfèrics a Internet i en botigues especialitzades. Un clar exemple és una cinta de la pel·lícula "la bèstia en color" que barreja gore i sexe en camps de concentració, i que va ser prohibida en la seva època al Regne Unit i que pot arribar a costar més de 1.340 dòlars, segons explica un col·leccionista anomenat Dóna-li Lloyd al diari The Telegraph. Va ser desenvolupat a la dècada de 1970 per Panasonic i fins a l'aparició del DVD, el VHS va ser el més utilitzat i popular des de la seva aparició fins a la dècada dels 90 i finals del segle XX.

Làser Disc


El aparatós dels seus discos, d'uns 30 centímetres de diàmetre, i el fet que calgués donar-los la volta als discos a meitat de la pel·lícula, el van convertir en un format massa aparatós i destinat al fracàs a mesura que s'anessin creant més innovacions en aquest àmbit. En aquest cas el CD suplantar les seves funcions a principis dels anys 80. Va ser el primer sistema d'emmagatzematge en disc òptic comercialitzat i s'usava principalment per a emmagatzematge de dades o reproducció de vídeo. Va ser distribuït inicialment com DiscoVision en 1978, encara que inventat per David Paul Gregg en 1958.

Busca (Buscapersones)


L'antecessor del cercapersones o buscapersones és un dispositiu creat el 1921 com a petició del Departament de Policia de Detroit, però no seria sinó el 1949 quan va ser inventat i patentat el primer "busca" telefònic per l'inventor Al Gross i els seus primers equips van ser usats per l'Hospital Jueu de Nova York. No obstant això, fins a 10 anys després l'ens regulador de les comunicacions als Estats Units, FCC, no va aprovar el seu ús per al públic. La popularitat d'aquests dispositius va arribar als anys 90, quan es va iniciar l'ús dels telèfons, els quals al principi només oferien servei de veu. Els "beepers", eren molt populars a causa del seu baix cost, en comparació amb els altres. Aquesta moda d'usar els localitzadors va acabar quan les xarxes de telefonia mòbil van començar a integrar les seves funcions, i en l'actualitat s'usen únicament en àmbits laborals molt limitats.

Ràdio portàtil


La ràdio va néixer per a la comunicació de persones però molt aviat es va transformar en un mitjà de comunicació de masses. Els programes musicals i d'entreteniment eren els favorits del gran públic, molt més que els de notícies. Era un costum reunir-se en família per escoltar els programes de ràdio. La ràdio se segueix utilitzant moltíssim, però no tant la ràdio portàtil que tot avi utilitzava per escoltar el partit mentre s'anava a donar el seu passeig vespertí. Una de les estructures més grans utilitzades com a antena de ràdio és la Torre Eiffel construïda el 1889, pocs anys després de la creació d'aquest aparell per Edison en 1877.

Guies telefóniques


Les guies telefòniques físiques van desapareixent en la memòria dels més joves. Originalment eren llibres o revistes brindats per les empreses telefòniques, ajuntaments, etc., en els quals figuren els números dels abonats en una àrea geogràfica determinada. Disposen al seu torn, de telèfons d'interès públic. En l'actualitat, es distribueixen també en format electrònic i Internet, i moltes vegades es converteix en inservibles per l'agent de què disposa qualsevol mòbil o simplement la recerca online dels mateixos.

Cabina telefònica


En l'última dècada, Telefónica ha suprimit entre 20.000 i 30.000 d'aquests equips, i mantindrà els seus plans fins a eliminar un 40 per cent dels que existien fa uns anys. A poc a poc la proliferació dels telèfons mòbils ha fet que aquesta instal·lació vagi desapareixent, encara que en països com el Regne Unit és molt complicat aquest fet ja que s'ha convertit en una icona mundial.

Mapes


Els indígenes de les Illes Marshall elaboraven ja proto-mapes prehistòrics amb petxines sobre enreixats de palmells, representant "cartes marines" i indicant la curvatura dels fronts d'ones. Altres antecedents serien les primitives cartes elaborades per esquimals sobre la hidrografia de les regions que habitaven. És molt probable que la funció dels mapes mai desapareguin, però la manera de crear-los i com utilitzar-los ja ha plogut molt. Els GPS, o les aplicacions mòbils permeten una major rapidesa i exactitud i per això ha fet que aquests aparells es vegin destinats a un ús mínim.
Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema