El 40% dels infants menors de dos anys accedeixen de manera habitual a les tauletes o telèfons mòbils dels pares i el percentatge arriba al 90% en les nenes i nens de deu anys, segons recull el novè informe Faros de l'Hospital Sant Joan de Déu. Els autors han volgut donar un missatge "optimista" sobre "l'oportunitat" que representen les noves tecnologies i han animat les famílies a "acompanyar" els fills a l'hora d'utilitzar-les. "El principal risc de les noves tecnologies en adolescents i joves és no tenir-hi accés. En aquests moments, que un nen de 15 anys no tingui WhatsApp li genera més perjudici que no pas els possibles riscos de fer-ne un mal ús", ha dit el psicòleg clínic Josep Lluís Matalí.

Els autors del novè quadern Faros, que s'ha presentat aquest dijous a l'Hospital Sant Joan de Déu, han fet "un brindis optimista" a les noves tecnologies. Davant l'ús creixent dels dispositius tecnològics entre infants i adolescents, els experts veuen una "oportunitat", més que un "risc", perquè es formin en les competències que requereix el món actual. Un dels objectius de l'informe, precisament, és "disminuir la resistència i la por" davant el fenomen. Això sí, aquesta "oportunitat" exigeix fer-ne un "ús responsable, educatiu, creatiu i supervisat".

L'ús de tauletes i telèfons mòbils se situa en el 40% en els menors de dos anys; augmenta fins al 72% entre els menors de vuit anys i supera el 90% en les nenes i nens d'entre 10 i 15 anys. Per als autors de l'informe Faros, que es presenta com una 'Guia per educar saludablement en una societat digital', la precocitat en l'ús dels dispositius tecnològics tampoc ha de ser un perill perquè és en l'etapa infantil quan els nens i nenes busquen més la complicitat amb els pares, abans d'arribar a l'adolescència, quan les possibilitats d'intervenció de les famílies se sol reduir.

"Amb les noves tecnologies, els fills aprendran, s'enamoraran i viuran"

"Desitjo als meus fills que controlin i coneguin bé aquestes tecnologies perquè són la clau del seu futur. Amb les noves tecnologies aprendran, s'enamoraran, treballaran, viatjaran, viuran". Així s'ha expressat el coordinador de l'informe Faros, Genís Roca, que ha animat a "treure els pressupòsits negatius" de les noves tecnologies perquè aquest fenomen és "francament positiu", tot i que ha precisat que "hi ha riscos que hem de conèixer i combatre".

Una de les autores de l'informe, la pedagoga i doctora en Educació Mariona Grané, ha animat les mares i pares a ser "acompanyants" dels fills i, també, "jugadors de videojocs". "Hem de seure a jugar amb els nostres fills i els hem de deixar jugar sols", ha engrescat. A més, Grané ha reclamat que les famílies siguin "seleccionadores" de les eines i recursos tecnològics per als fills i que els facin "partícips" d'aquesta tria. La pedagoga ha destacat el potencial de les noves tecnologies per aprendre, per la possibilitat d'"interactuar" i "crear".

Els experts demanen als pares ser "un exemple" en l'ús raonable de les noves tecnologies

La guia ofereix un decàleg de bones pràctiques en l'ús de les noves tecnologies. Roca ha destacat la necessitat de "pactar les normes" amb els infants; de situar les "tecnologies en espais comuns" amb un ús "compartit amb els adults"; "ensenyar els fills a tractar els altres a les xarxes socials" i a desenvolupar "el sentit crític" davant la informació a la qual accediran a la xarxa. També ha demanat que els pares i mares siguin "un exemple en l'ús responsable d'Internet" i que siguin "coherents" amb la conducta exigida al fill respecte a la que ells mostren.

El document també aconsella que els dispositius tecnològics siguin "adequats al nivell de desenvolupament del nen i a les seves necessitats d'aprenentatge"; que "el temps de connexió sigui compartit amb el de no connexió; "estar al dia de l'evolució de la tecnologia" i estar "alerta de qualsevol situació que pugui ser un símptoma d'addicció".

Els perills també existeixen: ús descontrolat i assetjament cibernètic

Els riscos que poden comportar les noves tecnologies existeixen i s'han de conèixer. Un dels perills és l'ús intensiu i descontrolat. Matalí, que és el coordinador de la Unitat de Conductes Addictives del Servei de Psiquiatria i Psicologia Infantil i Juvenil de Sant Joan de Déu, ha assenyalat que el "gran factor de risc" de la sobreutilització de la tecnologia entre els infants i adolescents és la "soledat", ja que les conductes addictives solen estar vinculades a " la dificultat d'establir relacions interpersonals amb els iguals". Matalí ha alertat que aquest ús excessiu sol representar l'"intent de mitigar el malestar" derivat d'altres factors.

L'informe repassa els diferents tipus d'assetjament cibernètic que poden patir els infants i adolescents, com el 'ciberbullying', assetjament escolar; el 'grooming', conducta pedofílica, o el 'sexting', quan un menor envia una imatge o un missatge de contingut sexual que es difon per les xarxes socials. Els experts aconsellen les famílies a ensenyar els fills a navegar de manera segura. Cal ensenyar a crear contrasenyes, no guardar contactes de persones desconegudes, saber actuar davant un assetjador i fer que els menors siguin conscients que quan es difon informació pròpia o sobre terceres persones per la xarxa, se'n perd el control. Per això, els especialistes demanen de nou que les famílies acompanyin els menors per reduir-ne la "vulnerabilitat" i que els formin en les eines adequades perquè ells mateixos es puguin prevenir contra aquests perills.