Un 32% de la població a Catalunya que busca informació per Internet acaba comprant a botiga física, xifra molt inferior a la mitjana dels europeus que és d'un 60%, segons un estudi sobre hàbits de compra encarregat per l'associació Comertia. Pel contrari, el 18% dels catalans que busca informació a botiga física acaba comprant a través de la xarxa. L'informe recull les dades de l'Eurostat que revelen que el 51% dels catalans ha comprat en línia en l'últim any. En aquest sentit, Catalunya està per sobre de països com Espanya (42%) i Itàlia (26%), però per sota de la mitjana de la Unió Europea (55%) i força lluny dels tres primers del rànquing, Regne Unit, Dinamarca i Noruega, amb un 82%.

L'Associació Catalana de l'Empresa Familiar del Retail (Comertia) ha encarregat a l'empresa de consultoria i estudis de mercat Hamilton Global l'estudi 'Hàbits i Procés de compra dels catalans', amb l'objectiu de conèixer el comportament de compra dels compradors catalans i la convivència del món en línia i el que està fora de línia. L'informe ha analitzat tot el procés de compra, des de l'origen de l'estímul, per entendre com s'origina la necessitat de l'adquisició, quines actituds identifiquen la predisposició a la compra, com avaluem l'oferta i què ens mou a l'elecció, fins a arribar a la decisió de compra, la satisfacció i la repetició.

Segons el President de Comertia, Joan Carles Calbet, "aquest estudi ens permet conèixer la penetració de l''on line' a les llars catalanes i ens ajuda a saber quins aspectes del procés de decisió de compra han variat amb la multicanalitat actual". Mentre un 30,8% dels catalans compra de forma exclusiva en botigues tradicionals sense fer mai cap compra en línia, un 9,8% ho fan únicament en línia, un 26% compra a la xarxa esporàdicament i el 32,6% compra tant en línia com fora de línia.

Els compradors per Internet solen informar-se més abans de fer l'adquisició. Així, un 74% busca informació prèvia abans de la compra, ja sigui per Internet o per altres mètodes. En canvi, un 43,2% dels que compren en botiga física s'informa prèviament. El responsable de l'informe realitzat per Hamilton Global, Jordi Crespo, ha apuntat que, d'entre tots els que busquen informació prèvia, un 91% ho fan a través de la xarxa.

Amb l'estudi han comprovat que el comprador en línia és molt més impulsiu i el de tenda física, més racional. Així, el 49% dels consumidors en botiga física afirma comprar per necessitat. Jordi Crespo ha alertat que aquestes dades demostren la necessitat de tenir presència a Internet com a marca. "Cal explicar que aquesta presència a la xarxa no significa necessàriament tenir botiga 'on line', la simple aparició a la xarxa a través de comunicació o altre tipus d'informació a Internet té prou força per generar tràfic cap a la botiga física", apunta.

Els sectors als que més dies dediquen els usuaris a buscar informació i fer efectiva la compra són els viatges, roba exclusiva i reformes de la llar, en canvi els que menys temps dediquen són la roba d'ús diari, perfums i parament de la llar. També apareix en l'informe que els cinc sector que generen més emoció en la compra, i per tant més oportunitats per fidelitzar a nivell intangible són roba exclusiva, menjar a la carta, productes exclusius, reformes de la llar i viatges.

Cal dir que l'influencia d'Internet depèn del sector. L'últim any les persones que van adquirir un viatge per internet van ser el 86,6% de la població, en canvi, els que van comprar a un supermercat per la xarxa únicament van ser el 5%. A més, els compradors en línia premien el preu i la usabilitat de la web per decidir-se a comprar, en canvi, a botiga física les raons principals perquè un comprador triï un establiment són el preu i la proximitat.

L'opinió d'altres usuaris i experts a Internet es tradueix en el principal element d'informació sobre la decisió de la compra. Es considera també com a fonamental la pàgina web oficial de fabricants per a productes com roba exclusiva, electrodomèstics viatges i productes exclusius. Per tant, els catalans es decideixen a comprar principalment per opinions i informació a Internet.

S'ha destacat que la influència del preu en la decisió de compra va augmentant cada any a causa de la crisi. Segons Jordi Crespo: "Ara tothom és sensible al preu, per això el 64% de la població utilitza Internet per comparar preus". Un 42,8% utilitza la xarxa per comparar aquest tipus d'informació i per conèixer el producte que vol comprar, un 21,2% utilitza Internet per comparar preus entre punts de venda, un 26,8% utilitza Internet per a informar-se sobre el producte que vol comprar i un 9,2% no acostuma a utilitzar Internet al procés de compra.

Increment de les compres a traves del mòbil

Pel que fa als canals que s'utilitzen, segueix predominant l'ordinador amb un 91%. Però un 17% dels catalans que ha comprat en línia ho ha fet a través d'smarthphone, i un 8% a través de la tablet. "El telèfon està creixent exponencialment, en uns anys arribarà al 30 o 40%, cada cop les aplicacions són més properes al que és un ordinador i pots estar on vulguis", assegura.

L'estudi conclou amb la identificació de tres perfils generacionals de compradors, els anomenats Millennials (nascuts entre 80 i 90), que busquen informació prèvia, compren més en línia i visiten més centres comercials que botigues al carrer; la Generació X (nascuts entre el 65 i 80), que són més racionals, es permeten luxes puntuals i combinen compra física i en línia; i per últim, els Baby Boomers (nascuts entre els anys 50 i 64) que compren per necessitat, a peu de carrer i sense gaire cerca prèvia d'informació.