Girona es converteix des d'aquest 2015 en la nova seu de la Catosfera, que fins ara s'havia celebrat a Granollers. Es tracta d'unes jornades de debat en clau tecnològica que han esdevingut punt de trobada de la comunitat virtual catalana i que, enguany, es dedicaran a parlar de la xarxa com a estructura d'estat. Del 20 al 28 de març s'han organitzat una vintena d'activitats entorn al turisme, la cultural, la comunicació, la legalitat o els videojocs. El director de la Catosfera, Joan Camp, ha explicat que el canvi d'ubicació es deu al fet que Girona disposa d'una universitat "potent" amb un Parc Científic amb base tecnològica i també perquè hi ha un important capital en empreses del sector.

La Catosfera va néixer el 2008 a Granollers com una trobada de blocaires per posar cara a aquelles persones que eren habituals de la xarxa. La trobada va anar creixent i es va convertir en unes jornades i cicle de xerrades en clau tecnològica per posar de manifest la importància i el potencial de la Internet catalana.

Algunes dades demostren la important presència del català a la xarxa. Tot i que la llengua catalana és la 88ena en nombre de parlants a nivell mundial, a Internet es troba entre les 20 primeres pel que fa al nombre de pàgines web per parlant, i entre les deu primeres pel que fa al nivell de penetració. Compta amb un dominic propi (.cat) que ha estat el primer domini genèric atorgat a una comunitat lingüística i cultural.

La important presència del català a la xarxa ha dut els organitzadors a articular aquesta edició entorn a la idea de la Internet catalana com a estructura d'estat. Del 20 al 28 de març s'han organitzat fins a una vintena d'activitats i xerrades per enfocar aquest tema des de diferents àmbits, com el turisme, la cultura, la legalitat, la comunicació o els videojocs, entre d'altres. Entre els ponents hi haurà Albert Castellón -Moritz i Parlem-, Pep Salazar -Mobile World Capital-, Gina Tost -Generació Digital-, Benjamí Villoslada -Menéame- o Carlos Sánchez Almedia -Bufet Almeida-, entre d'altres.

Canvi d'ubicació

L'edició 2015 de la Catosfera presenta com a principal novetat el canvi d'ubicació ja que es trasllada de Granollers a Girona. El seu director, Joan Camp, ha defensat que el canvi es produeix perquè l'esdeveniment "vagi a més i a millor" i ha assenyalat que Girona té més atributs que Granollers per fer créixer la cita.

Entre aquests, ha destacat que disposa d'una universitat i un Parc Científic i Tecnològic on hi tenen seu moltes empreses de base tecnològica. "De la mateixa manera que Tàrrega és coneguda pel teatre, Vic per la música i Sitges pel cinema, crec que Girona té molt potencial per capitalitzar la Internet que es fa a casa nostra", ha manifestat el director de la Catosfera.

En aquesta línia s'ha expressat també l'alcalde de la ciutat, Carles Puigdemont, que va assistir des del principi a les primeres edicions de la Catosfera com a impulsor i defensor d'Internet en català. "No és exagerat dir que el català a Internet gaudeix de molt bona salut i ara acollint aquest esdeveniment a Girona el podem posar al dia, és una trobada ineludible per al sector", ha manifestat.

Les xerrades es faran al Centre Cultural la Mercè i tant aquestes com la resta d'activitats complementàries són gratuïtes, tot i que cal inscripció prèvia. Les conferències, a més, es retransmetran en streaming.