La Biblioteca Pública de Tarragona ha estat el lloc escollit per Amical Wikimedia per organitzar la 7a Viquitrobada, la reunió anual dels viquipedistes dels territoris de parla catalana -així com de catalanoparlants d'altres indrets-. Per primera vegada durant dos dies, una setantena d'assistents han pogut conèixer-se i discutir i avaluar diversos projectes i polítiques de l'enciclopèdia virtual més utilitzada del món. Persegueixen diversos objectius, entre els quals hi ha el d'aconseguir més editors i promocionar la navegació per Internet en català. També per primer cop, aquest cap de setmana han discutit sobre els projectes germans de la Viquipèdia, com ara fer un diccionari o fotografies.

Amical Wikimedia, entitat dedicada a promoure la Viquipèdia en català, els seus projectes germans i el coneixement lliure a dins i fora d'Internet, és qui s'encarrega de preparar, anualment, la Viquitrobada. Enguany hi han participat viquipedistes d'arreu dels Països Catalans i també catalanoparlants de França o Alemanya.

El tarragoní Lluís Madurell, que a més de viquipedista i membre d'Amical Wikimedia és l'ambaixador de la Viquitrobada 2014, ha dit que "és bo" trobar-se per "desvirtualitzar la comunitat". Així, ha reconegut que "la Viquipèdia és freda", perquè habitualment, tot i que hi ha contacte amb la resta d'usuaris, els editors escriuen sols davant de l'ordinador. Per això ha valorat positivament el fet de poder-se trobar cara a cara i discutir diverses qüestions que els afecten a tots.

Rècord de visites

Àlex Hinojo, director de projectes d'Amical Wikimedia, ha destacat que el passat mes d'octubre van arribar al seu rècord de visites, amb 42,3 milions de pàgines vistes, però també ha comentat que, per la seva massa d'usuaris, haurien de tenir-ne el doble. Cal tenir en compte que la Viquipèdia en català va néixer al març del 2001 i que, fins ara, s'hi han introduït més de 400.000 articles. Així, ha animat els indecisos a unir-se a la comunitat, i és que "molt poca gent contribueix regularment" a la Viquipèdia, entre 1.500 i 2.000 persones mensualment. "Necessitem voluntaris", ha manifestat.

També ha explicat que en la trobada d'enguany, i per primera vegada, han tractat els projectes germans de la Viquipèdia, que inclouen, entre altres, la creació d'un diccionari, fotografies o material d'aprenentatge universitari. Unes discussions que es van fer ahir dissabte i que, ha assegurat, van ser un "èxit". En la primera jornada de la reunió també es van fer diverses activitats obertes per a viquipedistes i no viquipedistes, com una gimcana fotogràfica de monuments, la trobada del grup tècnic, la Viquimarató Tarragona o una sessió sobre gestió de viquiprojectes.

Laura Manzanero, infermera i viquipedista

Entre els assistents, una viquipedista novella, la gironina Laura Manzanero, que es va incorporar a la comunitat a principis d'any. Treballa d'infermera i va començar a escriure en articles del seu àmbit, la salut. Manzanero ha afirmat que el projecte de la Viquipèdia "té molt de futur" perquè "t'enriqueix molt a nivell personal", ja que aprens a redactar o facilites coneixement a la gent. En el seu cas particular, a més, l'ajuda a nivell professional ja que "a l'escriure coses de salut, tots aquests coneixements els retinc i em puc defensar molt més bé a la meva feina", ha finalitzat.