A partir de l'1 de juliol baixen les tarifes per fer servir el telèfon mòbil quan viatgem per la UE. Navegar per Internet serà un 55,5% més barat, enviar un missatge de text costarà un 25% menys i el cost de les trucades baixarà un 21%. Segons les tarifes de 'roaming' que fixa la CE i que entren en vigor aquesta setmana, trucar des de l'estranger costarà un màxim de 19 cèntims al minut i rebre una trucada un màxim de 5 cèntims. Els SMS costaran 6 cèntims. Per consultar Internet pagarem 20 cèntims per megabit descarregat. "El fort descens dels preus de la itinerància de dades suposarà un gran estalvi per tothom aquest estiu", ha destacat en un comunicat l'eurocomissària d'Agenda Digital, Neelie Kroes.

A partir de l'1 de juliol les operadores també podran oferir un pla específic d'itinerància als clients abans que marxin de viatge. A més, en alguns casos els clients podran acollir-se al servei d'una companyia de telefonia del país de destí sense canviar de targeta SIM per aprofitar les tarifes més econòmiques.

La Comissió Europea fa temps que treballa per eliminar les tarifes de 'roaming' i per crear un mercat únic de telefonia mòbil a nivell comunitari. De fet, el Parlament Europeu ja ha aprovat que a finals del 2015 costi el mateix fer una trucada nacional que una trucada entre dos països de la UE. Una decisió, però, que encara s'ha de negociar amb els estats membres.

Des del 2007, el preu de les trucades i els missatges SMS que s'envien des de l'estranger ha baixat un 80% i les tarifes de dades s'han abaratit més d'un 90%. Tot i així, segons una enquesta recent de la Comissió Europea, el 94% dels viatgers limita l'ús del mòbil quan creua la frontera i 3 de cada 10 directament apaguen el telèfon. A més, un 25% dels usuaris no envia cap SMS i només consulten Internet des del mòbil la meitat dels viatgers.