Facebook està rebent dures crítiques després de donar-se a conèixer que va manipular el mur de notícies de centenars de milers d'usuaris com a part d'un experiment sense el seu consentiment exprés. Els crítics consideren que l'experiment ha estat immoral i que la política d'ús de la xarxa social és una "ficció legal".

Facebook va alterar els 'feeds' de notícies de 689.003 usuaris durant una setmana al gener de 2012, exposant algunes persones a publicacions positives ia una altra a negatives, per veure si aquest estat d'ànim s'encomanava. Efectivament, s'ha demostrat que així succeeix, segons un estudi de l'Acadèmia Nacional de les Ciències dels Estats Units.

Al professor de la Universitat de Maryland James Grimmelmann aquesta investigació de Facebook li ha provocat "indignació". Entre els nombrosos arguments legals que ha utilitzat per defensar les seves crítiques, Grimmelmann afirma que Facebook no va tenir el consentiment exprés dels usuaris per realitzar la investigació i que es va ferir als participants.

El catedràtic considera una "ficció legal" la política d'ús de dades de la xarxa de Zuckerberg, ja que encara que els usuaris hagin accedit que Facebook utilitzi el seu informacions per a certes utilitats, els participants de l'experiment no estaven informats d'aquest i, per tant, no van donar el seu consentiment a ser sotmesos a ell.

D'altra banda, la investigació en si també va resultar "perjudicial" per als participants, d'acord amb Grimmelmann. El fet que durant una setmana un grup d'usuaris veiés exclusivament comentaris i opinions melancòliques i tristes dels seus amics els va afectar negativament a l'humor d'alguna manera -com l'estudi que es va fer posteriorment va concloure-. En paraules del professor, això és una "manipulació psicològica", encara que s'hagi fet de manera aleatòria i automàtica.