L'empresa gironina Akrocard, amb seu a Vall-llobrega (Baix Empordà), ha llançat al mercat una targeta intel·ligent que permet emmagatzemar claus i contrasenyes i operar amb elles des del telèfon mòbil o bé un dispositiu tablet. L'aplicació s'activa automàticament només d'acostar-la al dispositiu i, després d'operar-hi, no queda cap rastre de la informació encriptada als smartphones. El producte, batejat com a 'Safe Keeper Card mobile', permet emmagatzemar fins a 25 registres i costa 25 euros. Akrocard ja va crear l'any passat una targeta semblant. En aquest cas, però, les claus estaven relacionades amb Internet (correu electrònic, comptes bancaris, xarxes socials) i calia un ordinador per activar-la.

La 'Safe Keeper Card mobile' és una evolució d'una altra targeta intel·ligent que l'empresa gironina va crear l'any passat. Aleshores, però, aquell dispositiu tenia una relació directa amb tot allò que fes referència a Internet (correu electrònic, comptes bancaris, xarxes socials) i calia un ordinador perquè s'activés.

La targeta que es va posar a la venda l'any passat permetia emmagatzemar una cinquantena de claus d'accés i també més de deu certificats digitals. Ara, la que s'ha creat té menys capacitat (fins a 25 registres) però, per contra, no cal connectar-la enlloc perquè s'activi. N'hi ha prou amb baixar-se una aplicació del Google Play -només funciona amb sistema Android- i acostar-la a un smartphone o una tablet perquè la detectin automàticament.

Els usos d'aquesta targeta intel·ligent són múltiples. Entre d'altres, permet guardar des de claus i contrassenyes que l'usuari només necessiti consultar (com codis d'alarma o combinacions de caixes fortes) fins a aquelles amb les quals opera normalment a través dels dispositius (com ara la banca on-line o les xarxes socials).A més, també es pot fer servir per connectar-se a una xarxa wi-fi sense necessitat d'haver d'entrar la contrasenya.

A l'hora d'utilitzar-la, es pot fer servir des de qualsevol dispositiu. I és que la targeta, cada vegada que s'apropa a un smartphone o una tablet, demana un codi pin a l'usuari. D'aquesta manera, se'n garanteix la confidencialitat. Quan la 'Safe Keeper Card mobile' s'aparta del dispositiu, no queda cap rastre de les contrasenyes i claus utilitzades a la tablet o a l'smartphone.

La nova targeta intel·ligent creada per Akrocard, a primer cop d'ull, és semblant a una tarja bancària. La seva superfície plàstica es port personalitzar i sortirà a la venda per un preu de 25 euros. De moment, es pot adquirir per Internet a través de la botiga on-line www.onedirect.es, però l'empresa gironina ja negocia amb les principals operadores de telefonia mòbil perquè la venguin a botigues.

Sis milions de targetes al mes

Akrocard, empresa fundada el 1996, es va traslladar a la nau del polígon de Vall-llobrega ara fa tres anys. L'empresa ocupa 2.700 metres quadrats i té una trentena de treballadors. Cada mes produeix entre cinc i sis milions de targetes plàstiques, la meitat de les quals porten incorporada tecnologia de darrera generació.

La seva facturació anual és d'uns 3 milions d'euros (MEUR). La firma, entre d'altres, produeix les targetes que es destinen al Mobile World Congress de Barcelona des de l'any 2005.

Akrocard produeix targetes de PVC personalitzades amb tot tipus d'acabats. Les targetes d'Akrocard es destinen a clients molt diversos (ajuntaments, consorcis de transport, hotels, mútues d'assistència i viatge, col·legis professionals). Entre les aplicacions de les targetes es troben el món del transport públic, serveis municipals (com la Girocleta), comercial i publicitari, identificació d'equipatges, assistència a viatges, carnets de soci o obertura de les habitacions d'hotel.