L'ús de dispositius electrònics com els "smartphones" i tauletes i la crisi econòmica estan augmentant i agreujant els casos de l'anomenat "síndrome de l'executiu" entre els treballadors, un mal que es fa més visible durant les vacances, que es consideren un problema que cal superar cada dia i no un temps per al gaudi.

Els qui pateixen aquest mal no són capaços de desconnectar de la feina quan estan descansant, cosa que repercuteix negativament en la seva productivitat i interfereix en la seva vida social i familiar. L'accés al correu professional des de qualsevol punt a través del telèfon mòbil i d'altres dispositius, i serveis de missatgeria com "WhatsApp" fan que aquestes persones converteixin el seu lloc de vacances en una extensió de l'oficina, enviant i contestant missatges en tot moment, i relegant a un segon terme el seu descans i els interessos de la seva família.

"La síndrome de l'executiu no és una cosa nova, però la crisi i les noves tecnologies estan fent que es caigui en ella d'una manera diferent i que siguin més freqüents els casos de persones que no són capaces de desconnectar de la feina, i que estan constantment pendents del mòbil ", explica Concepció Prat Álvarez, vicesecretària de la junta del Col · legi Oficial de Psicologia de Galícia i membre de la secció de psicologia del treball i organitzacions.

Aquesta especialista explica que la por a poder quedar-se sense ocupació durant les vacances augmenta l'ansietat que els provoca estar allunyats del seu lloc de treball i els impedeix que desconnectin. "Tenen por que durant la seva absència es produeixi una reorganització a l'empresa i aquesta ja no compti amb ells perquè en aquesta nova estructura ja no siguin imprescindibles, un temor que es pot veure agreujat per la crisi. Per això, quan envien un missatge i no reben contestació, augmenta la seva ansietat perquè comencen a pensar que alguna cosa està passant i no hi són per controlar-ho ", explica Prat.

Les persones que pateixen aquesta síndrome tenen un elevat grau de superació i de perfeccionisme, els agrada controlar-ho tot, la seva vida gira entorn al treball i tenen por de descobrir que no són tan indispensables en l'empresa com ells creuen. "No saben delegar funcions en els seus companys i necessiten exercir un control sobre tot, i fora de la feina, aquest és el seu únic tema de conversa", afirma la psicòloga, que adverteix de la importància de desconnectar del treball per recuperar forces i evitar patir altres problemes, com estrès, ansietat, trastorns de son, depressió, hipertensió, dermatitis i trastorns digestius.

"A vegades, aquesta síndrome és conseqüència de la dinàmica del treball, on el treballador està tot el dia, amb un horari que li permet poques relacions familiars i socials. La vida diària està dedicada a la faceta laboral i quan arriba el cap de setmana o les vacances, no sap què fer amb aquest temps d'oci i segueix en contacte amb el treball a través del mòbil ", explica l'especialista en psicologia laboral.

Per tant, per evitar que la "síndrome de l'executiu" continuï augmentant és imprescindible que les empreses prenguin consciència de la seva gravetat i que procurin que el treballador que està de vacances no continuï treballant a distància i que descansi, el que millorarà la seva productivitat a la seva retorn i evitarà baixes laborals per problemes com depressió i ansietat, cada vegada més freqüents. "Aquest problema requereix una tasca educacional d'ambdues parts, treballador i empresa", explica la psicòloga.

Per la seva banda, el treballador pot adoptar una sèrie de mesures per combatre aquest mal, encara que per això primer cal reconèixer que té un problema. "Probablement la persona no sigui conscient del que li passa. Per això és important escoltar els altres, que segurament ens estiguin dient que ens passa", explica. Un cop assumit el problema, cal reestructurar el temps i tornar a posar en valor la vida personal i familiar. "Ha de buscar activitats d'oci que li satisfacin i tornar a trobar aquesta qualitat de vida que creu que només que li dóna la feina en la seva faceta personal", afegeix.