BlackBerry ha presentat a Barcelona el seu nou terminal Z10, que es va posar a la venda a l'estat espanyol a principis de març. Amb aquest nou telèfon la companyia canadenca va estrenar un sistema operatiu equipat amb un teclat d'entrada predictiva. Compta amb una tecnologia que aprèn de la manera com tecleja l'usuari, suggereix paraules, i pot detectar fins a tres idiomes de manera simultània. Entre les llengües que es poden triar hi ha el català. El director general de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Carles Flamerich ha destacat la importància de la incorporació del català en el nou sistema operatiu i ha afirmat que suposa una oportunitat per als desenvolupadors catalans.

El teclat del Z10 és tàctil i suggereix paraules a mesura que l'usuari del telèfon les comença a escriure. Ho fa d'una manera diferent als sistemes que coneixíem fins ara, fa aparèixer les paraules entre les línies horitzontals que separen els blocs de tecles. Per tal d'incorporar una paraula de les suggerides al text que s'està escrivint ,cal arrossegar-la cap amunt amb el dit.

En l'acte de presentació, que s'ha dut a terme a l'edifici Media TIC del districte del 22@, el director de BlackBerry a Espanya, Xavi Martínez, ha afirmat que el sistema d'entrada predictiva es pot configurar per tal que entengui fins a tres idiomes, la mitjana en els quals, segons ha dit, està calculat que "la majoria de la gent s'hauria d'expressar".

Flamerich ha dit que és "important" que el Z10 entengui el català, a més de tenir també traduïda tota l seva interfície. Tot i això ha afirmat que l'acte d'aquest divendres no ha estat per una "qüestió barretinaire", sinó que ha volgut servir per donar la benvinguda a un nou sistema operatiu que suposarà una oportunitat per als desenvolupadors, que podran treballar en el desenvolupament de noves aplicacions.

"El Govern està al costat de qualsevol esdeveniment i de qualsevol pas que ens aporti més empresa i ocupació", ha assegurat Flamerich, que ha destacat que el "principal objectiu" de l'executiu català és "superar la crisi" i aconseguir que "més empreses tirin endavant".

Flamerich ha destacat el caràcter transversal que els telèfons mòbils tenen avui dia i ha dit que s'ha d'aprofitar el seu potencial en "molts camps" com per exemple l'educació, la salut i el pagament via 'contactless', en el marc de la Mobile World Capital.

Durant la seva intervenció, Xavi Martínez -natural de Barcelona- ha assegurat que des dels seus orígens BlackBerry sempre ha "identificat el valor afegit" d'expressar-se en l'idioma matern, no només en la traducció dels menús, sinó també "a l'hora d'interactuar".