Alguns usuaris d'Android i altres plataformes com Windows Phone o Blackberry han començat a rebre una notificació en WhatsApp que els adverteix que la seva llicència gratuïta ha expirat i que per a això hauran de pagar, igual que els usuaris d'iPhone van fer res més descarregar-se la aplicació de l'App Store. No obstant això, pocs coneixeran les diferències entre iPhone i la resta d'ecosistemes.

Quan la companyia va llançar la seva aplicació WhatsApp Messenger feia una distinció entre els usuaris del sistema iOS i la resta de sistemes operatius mòbils. Per iOS, l'aplicació es va classificar com a 'app' de pagament des del primer moment, ja que per a baixar-se-la els usuaris havien de desemborsar 0,89 euros (0,79 en el moment del llançament). No obstant això en altres plataformes com Android, Windows Phone, Blackberry i Nokia la descàrrega era gratuïta.

No obstant això el "gratuït" d'aquesta aplicació de missatgeria té un matís, ja que el seu ús era gratuït durant un temps determinat, però no per sempre. Això era una cosa que la companyia advertia en les condicions d'ús i que es pot consultar a la configuració en l'opció 'Informació de pagament'. En el cas d'Android, Windows Phone o Blackberry al cap d'un any aproximadament els usuaris han de desemborsar una mica menys d'1 euro per poder seguir gaudint del servei.

En el cas de tots els ecosistemes, excepte iPhone, aquest pagament no és únic. Al blog de WhatsApp, la companyia explica que els usuaris de sistemes diferents a iOS hauran de pagar aquesta quantitat cada any per poder seguir tenint accés al servei. No obstant això, al descarregar-la en iPhone, s'adquireix el dret a utilitzar-la a posteriori en aquest o en qualsevol altre dispositiu i de per vida, encara que sigui en un terminal Android.

WhatsApp ha utilitzat aquest model de negoci tenint en compte els diferents tipus d'usuaris de cada plataforma. Android és un sistema operatiu de codi obert on gran part de les aplicacions disponibles són gratuïtes i, per tant, als seus usuaris els costa més pagar. BlackBerry i Windows Phone van arribar més tard a aquest mercat i sembla que els hi passa una cosa semblant amb els seus usuaris.

En canvi, els usuaris d'Apple, que va marcar el camí a seguir en el terreny de les botigues digitals, són més propensos a pagar per les aplicacions que descarreguen. En aquest sentit, un informe de Newzoo publicat el 2012 assegurava que els usuaris d'iPhone i iPad gasten 5 vegades més en videojocs que els usuaris d'Android.

És possible que d'aquesta fos la causa que WhatsApp llancés la seva WhatsApp Messenger de forma diferent en cada plataforma. En el cas d'iOS, els usuaris sí estan més disposats a pagar per una aplicació que amortitzarien amb només utilitzar el servei més de cinc minuts seguits.

En canvi, estarien disposats a pagar els usuaris d'Android per una aplicació de missatgeria tenint més opcions gratuïtes? Pel que sembla, segons les queixes de molts usuaris que estan sent informats ara que han de pagar, no massa. Per això WhatsApp va decidir llançar la seva aplicació gratuïta durant el primer any, per guanyar clients, i després cobrar pel servei, un cop que ha demostrat l'útil que és.

D'aquesta manera, tot i que la porta d'entrada a iOS era més complicada en un primer moment -cobrar "a cegues" sense que l'usuari tingués clar fins a quin punt l'aplicació li seria útil-, al final el cobrament per l'aplicació és més raonable en iOS que Android, ja que amb el SO mòbil d'Apple dels usuaris només paguen una vegada i per a tota la vida, mentre que en Android, Windows Phone, Nokia i BlackBerry hauran de fer-ho cada any després del primer any gratuït.

Està clar que aquesta decisió de WhatsApp es va prendre tenint en compte els perfils d'usuari de cada botiga de descàrregues i ara pot semblar injust per als usuaris dels ecosistemes que no són iOS. Al cap i a la fi, d'aquí a cinc anys, si han decidit pagar, els usuaris de WhatsApp que no utilitzin iPhone hauran pagat més. En qualsevol cas, deixem clar que les quantitats semblen raonables, tenint en compte l'útil i popular que ha demostrat ser WhatsApp. És que resulta desgavellat voler cobrar 4 euros en un termini de cinc anys per un servei de missatgeria útil i funcional, que es cau en comptades ocasions?

D'altra banda, no volem deixar d'abordar una qüestió: Hi ha "trampa" per esquivar d'alguna manera el pagament anual en Windows Phone, Android, BlackBerry o Nokia, per descomptat sense entrar en piratejar? Sí Només caldria comprar WhatsApp en un iPhone, amb un AppleID i un nom propi i després iniciar sessió en un altre terminal amb un altre sistema operatiu.