Recollir, sistematitzar i oferir a través de la xarxa tota la informació que genera la Guerra Civil -tant a Catalunya com a l'Estat Espanyol- i la Segona Guerra Mundial. Aquesta és la missió del nou mitjà digital wwww.diarideguerra.com que acaba de posar en marxa el periodista ebrenc Andreu Caralt. Un projecte, assegura el seu autor, que és pioner a Catalunya i a l'Estat en la seva voluntat d'oferir tota la informació disponible sobre aquests conflictes bèl·lics a través d'Internet de forma exhaustiva i estructurada. El web, on destaquen les seccions de notícies i espais històrics -amb 150 llocs inventariats- disposa de les versions en català i castellà amb la voluntat de traduir-lo a l'anglès.

Apassionat dels temes relacionats amb la Guerra Civil i la Segona Guerra Mundial -dos conflictes, ha recordat, estretament vinculats històricament, tant pel que fa a actors com a causes-, Caralt va detectar, després del seu aterratge professional al territori on va tenir lloc la batalla de l'Ebre així com de diversos viatges per Europa i Àsia, visitant alguns dels escenaris dels conflictes, la manca d'una "base de dades" sobre els espais, documents i producció audiovisual que aquests episodis generen. "No hi ha cap mitjà que reprodueixi la diversitat d'informació que es genera. Tenia un interès vital per agrupar-la i difondre-la", ha destacat.

Dit i fet. L'any 2009, el periodista va decidir endinsar-se de ple en un projecte que, segons ressalta, és "periodístic" i no científic, amb un caràcter "independent i plural, no d'un mitjà ideològic". En funcionament en proves des del passat 22 de juny, la pàgina ha rebut 2.500 visites durant els últims quatre mesos, bona part d'elles, procedents de Catalunya i l'Estat. La idea, segons ha abundat, és poder disposar -a banda de la catalana i castellana que ja es troben operatives- d'una versió en anglès durant els pròxims mesos per poder captar més visitants estrangers.

El lloc web està dividit en onze seccions, amb reportatges, entrevistes, opinió, novetats editorials, cinematogràfiques o efemèrides. L'autor, però destaca el pes de l'apartat de notícies, on aspira a recollir la informació que encara generen aquests conflictes i que "sovint es transmeten de forma fragmentada" així com el dels espais històrics, un ambiciós projecte de base de dades per recollir "de la forma més àmplia possible" els llocs on es van desenvolupar els conflictes.

Per materialitzar a la xarxa el projecte, el periodista ha invertit 6.000 euros en el disseny de la marca i del lloc web, obra del dissenyador Jordi Caralt. "Hem treballat amb els atributs del temps i la memòria, en comptes dels conceptes de guerra i diari, intentant comunicar elements gràfics del passat i del present", ha apuntat. El lloc web, creat per ser actualitzat i gestionat des de qualsevol lloc pel mateix autor dels continguts, fuig del concepte de disseny dels habituals blocs, segons ha afegit.

L'aspiració del periodista, a la llarga, és poder professionalitzar aquest projecte al qual dedica, actualment, un mínim de dues hores diàries de feina, al marge de la seva tasca professional. Segons ha detallat, el seu desenvolupament pot permetre generar material per a produccions com guies o assessorament a centres d'interpretació. "La idea és especialitzar-ho i poder oferir serveis", ha indicat. El pròxim 26 de maig presentarà públicament el projecte al Centre 115 Dies de Corbera d'Ebre del Consorci Memorial de la Batalla de l'Ebre (Comebe), juntament amb una exposició de fotos dels seus viatges.