Agents de la Policia de la Generalitat-Mossos d'Esquadra de la Divisió d'Investigació Criminal (DIC), de la Policia Nacional i de la Policia de Romania han desarticulat a l'Alt Empordà i La Selva una organització criminal internacional d'origen romanès dedicada al tràfic de dones per a la seva explotació sexual.

En l'operació policial conjunta, coordinada per Europol, han estat alliberades 18 dones -7 a Espanya i 11 a Romania- i 19 persones han estat detingudes -8 a Espanya i 11 a Romania-. L'entramat tenia ramificacions al Regne Unit, Dinamarca i Alemanya, on es prostituïa les dones que, en alguns casos, "marcaven" amb tatuatges.

Equip conjunt de investigació

Equip conjunt de investigacióLa investigació duta a terme per un equip conjunt de Mossos d'Esquadra i Policia Nacional va determinar la presència d'una organització criminal d'origen romanès assentada a la demarcació de Girona que pretenia monopolitzar el negoci de la prostitució de carrer a les zones de l'Alt Empordà i La Selva. Per aconseguir-ho feien ús de la violència i la intimidació contra altres dones i proxenetes de la zona amb l'objectiu d'expulsar-los o bé per obtenir un pagament per poder continuar treballant.

Les dones eren captades per membres de l'organització i aleshores hi iniciaven una relació sentimental. Posteriorment i mitjançant coaccions i agressions físiques, les traslladaven a Espanya, el Regne Unit, Dinamarca i Alemanya on se les obligava a exercir la prostitució, tant en clubs com en la via pública. Les dones havien de lliurar la recaptació diària als líders de l'organització, que no dubtaven a mostrar-se a les xarxes socials amb gran ostentació i luxe i es dilapidaven els beneficis obtinguts en organitzar festes i en l'adquisició de vehicles d'alta gamma.

Víctimes tatuades

Víctimes tatuadesEls proxenetes obligaven les dones a treballar de manera ininterrompuda amb condicions higièniques deplorables, fins i tot quan en algun cas alguna havia quedat embarassada, fet que suposava un greu risc d'infeccions i contagis en plena crisi sanitària provocada per la COVID-19. Algunes d'aquestes dones eren marcades amb tatuatges perquè altres organitzacions rivals sabessin que eren de la seva "propietat", així hi quedaven lligades de per vida i les induïen a la idea que l'única alternativa per a subsistir era l'exercici de la prostitució.

Quan l'organització criminal advertia que la situació pandèmica provocava un descens de clients i beneficis en les zones que controlaven a Girona, desplaçava a gran part dels seus membres i de les seves víctimes fins a Romania i el Regne Unit i no tornaven a l'Estat espanyol fins que les condicions milloraven.

L'operació policial ha conclòs amb l'entrada i escorcoll de manera coordinada en dos domicilis de Figueres i a catorze més a Romania, en les quals hi han participat més de 180 agents d'amndós països. Entre els efectes trobats en els escorcolls realitzats a Romania hi ha fotografies de caràcter pornogràfic en les quals hi apareix una de les 18 víctimes alliberades, menor d'edat, que també era obligada a prostituir-se. Entre les vuit persones detingudes a Catalunya s'hi troben els dos líders de l'organització, que han ingressat a presó provisional.