El jurat popular ha declarat culpable d'assassinat i robatori amb violència d'ús de vehicle Manuel Rodríguez Origain, l'acusat d'estrangular fins a la mort un veí de Figueres de 82 anys en un aparcament de Sant Pere Pescador el 10 de juny del 2017.

El veredicte, que ha estat per unanimitat, considera provat que el processat va atacar la víctima per sorpresa i sense que tingués cap possibilitat de defensar-se. Després de la lectura del veredicte, el fiscal, l'acusació particular en nom de la família de la víctima i la defensa han mantingut la petició de 17 anys de presó. El judici, que va començar dilluns a la secció quarta de l'Audiència de Girona, ha quedat vist per a sentència.

El veredicte recull que entre les 11.30 i les 12 del migdia del 10 de juny del 2017, l'acusat va atacar la víctima "per l'esquena i per sorpresa", el va "subjectar pel coll" i el va escanyar fins a causar-li la mort. Segons el veredicte, l'acusat era "plenament conscient" que la víctima no es podria defensar "per la seva avançada edat, per la força empleada i per la manera d'atacar-lo".

A l'hora de declarar-lo culpable, d'assassinat, el jurat es basa en les restes d'ADN de l'acusat localitzades al lloc del crim, en l'informe forense i en el reconeixement dels fets que ha fet el mateix acusat al judici.

A més, i també per unanimitat, el tribunal popular l'ha declarat culpable de robatori amb violència d'ús de vehicle. El jurat argumenta que la investigació dels Mossos d'Esquadra rastrejant el cotxe de la víctima va permetre traçar el recorregut de fugida des de Sant Pere Pescador fins a França, on va abandonar el vehicle a l'àrea de servei 'Village Catalan', a Banyuls.

També han argumentat que dins el vehicle van trobar dues empremtes dactilars de l'acusat -una en un tiquet de l'autopista i una altra en una bossa on hi havia roba víctima- que proven que va ser qui va robar el cotxe al veí de Figueres i qui el va conduir fins a França per fugir.

Un cop llegit el veredicte, el magistrat-president Víctor Correas ha dissolt el jurat popular. El fiscal Víctor Pillado, l'acusació particular en nom de la família de la víctima i la defensa encapçalada per l'advocat Toni Quera han mantingut la petició de 17 anys de presó (15 per l'assassinat i 2 pel robatori). El judici ha quedat vist per a sentència.