L'Audiència de Girona ha condemnat aquest dimecres un dels encobridors del crim del jove que va aparèixer degollat en un contenidor a Empuriabrava el 26 d'abril del 2013. Fiscalia, acusació particular i defensa han acordat 1 any de presó. L'acusat Jamel T. ha reconegut que va llogar l'immoble de Castelló d'Empúries que la investigació va situar com l'escena del crim.

El processat havia fugit a França, on el van arrestar el novembre passat arran de l'ordre europea de detenció i entrega dictada pel jutjat d'instrucció 6 de Figueres. El processat ha estat 6 mesos en presó preventiva i l'Audiència ja ha anunciat que sortirà en llibertat perquè compleix els requisits legals per suspendre l'execució de la condemna.

Les autoritats franceses van detenir el fugitiu el novembre passat, sis anys i mig després que una veïna que anava a llançar la brossa trobés el cos de la víctima dins un contenidor situat al carrer Medes d'Empuriabrava. El noi, de 23 anys i origen marroquí, va aparèixer degollat, li havien assestat fins a disset ganivetades i tenia signes d'haver estat torturat.

El cas va requerir una àmplia investigació policial i les detencions es van produir un any més tard dels fets. Al març del 2014, els Mossos d'Esquadra en col·laboració amb la Policia Nacional francesa van arrestar 14 delinqüents vinculats a una organització criminal dedicada al tràfic de droga a escala internacional que, segons van concloure els investigadors, estava darrere de la mort del jove. A alguns dels arrestats se'ls considerava membres d'un clan marsellès.

El gener del 2016, un total de tretze imputats es van asseure al banc dels acusats de l'Audiència de Girona. Les diferents defenses i el fiscal va pactar penes d'entre 8 mesos i 4 anys de presó per als sospitosos com a encobridors del crim. La pena més alta va ser per a un dels arrestats a qui van condemnar per obstrucció a la justícia, tinença il·lícita d'armes i encobriment.

La investigació va situar l'escena del crim en el garatge d'un immoble de Castelló d'Empúries on, segons recollia l'escrit d'acusació del fiscal Enrique Barata, "dues o més persones" van torturar i matar la víctima provocant-li "patiments inhumans".

L'acusat jutjat aquest dimecres ha reconegut que, precisament, va ser ell qui havia llogat l'habitatge on hi havia el garatge. L'home, que ha declarat per videoconferència des de la presó, ha reconegut també que va ajudar a baixar d'un cotxe la bossa que contenia el cadàver i que va participar en la desaparició del vehicle.

Com que ha reconegut els fets, el fiscal Enrique Barata, l'acusació particular encapçalada pel lletrat Obduli Rivas i l'advocat de la defensa Manel Mir han pactat una pena d'1 any de presó per un delicte d'encobriment.

La defensa ha sol·licitat que se suspengui l'execució de la condemna, una petició a la qual les acusacions no s'han oposat. Per això, el tribunal de la secció tercera de l'Audiència de Girona ja li ha anunciat a l'acusat que sortirà en llibertat després de sis mesos en presó preventiva i que no haurà de complir amb la pena amb la condició de no delinquir durant un període de 2 anys.