El Departament de Justícia, a través de la Junta d'Expurgació de la Documentació Judicial de Catalunya, ha decidit eliminar 212.702 expedients de judicis de faltes, prescrits i sense valor, per alliberar espai als òrgans judicials. En total, equivalen a uns 1.035 metres de documentació del període comprès entre 1945 i 1998.

La Junta, però, ha decidit conservar d'aquest període uns 19.000 expedients de judicis de faltes pel seu valor històric o com a mostra dels canvis legislatius. Aquests documents, equivalents a 100 metres de documentació, es podran consultar als arxius històrics de la Generalitat.

Els expedients que s'eliminen pertanyen a 94 jutjats de 23 partits judicials: Amposta, Balaguer, Barcelona, la Bisbal d'Empordà, Cerdanyola del Vallès, Cervera, Esplugues de Llobregat, Figueres, Girona, Granollers, l'Hospitalet de Llobregat, Lleida, el Prat de Llobregat, Reus, Rubí, Sabadell, Sant Boi de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, la Seu d'Urgell, Solsona, Tarragona, Tortosa i Tremp.

Des de 2015, Justícia ha destruït uns 2,2 quilòmetres de documentació que, amb el quilòmetre que es destruirà aquest any, fan un total de 3,2 quilòmetres.

Actualment, els arxius dels jutjats de Catalunya custodien més de 260 quilòmetres de documentació. Avaluar i eliminar la documentació que ha prescrit i que no té valor jurídic, informatiu, històric o cultural és una tasca imprescindible per al bon funcionament dels arxius i per minimitzar els costos de custòdia d'aquesta documentació.

Com es trien els expedients judicials que cal eliminar o conservar?

Els òrgans judicials presenten a la Junta d'Expurgació una proposta dels expedients de judicis de faltes que es poden eliminar. Amb caràcter general, es poden eliminar els expedients que tenen més de 15 anys des de la data d'arxivament provisional.

Els òrgans judicials també presenten un llistat dels expedients que cal conservar, ja sigui com a mostra dels canvis legislatius o pel seu valor jurídic, informatiu, històric o cultural, els quals es transferiran als arxius històrics de la Generalitat perquè els experts els puguin consultar.