Els usuaris dels trens Avant de la línia de Figueres a Barcelona Sants s'han unit per mostrar la seva disconformitat davant la gestió que en fa Renfe Operadora. Els passatgers d'aquest trajecte denuncien que la incorporació dels trens Euromed ha comportat «canvis de freqüències, l'ús de combois vells i horaris il·lògics» i per això han iniciat una recollida de firmes reclamant, entre altres aspectes, la recuperació de la diversitat d'horaris prèvia a l'Euromed.

Precarietat i puntualitat

Els usuaris de la línia d'alta velocitat (LAV) es queixen de la poca puntualitat d'aquests combois, i també de la pèrdua de diversitat d'horaris. Els usuaris expliquen que els trens «passen molt junts, amb menys de vint minuts de diferència en algun cas, i alguns dels quals amb molt de retard». A més, afegeixen que els trens Euromed són «precaris, pel seu mal estat interior», i que, segons els dossiers de Renfe, no són considerats trens d'alta velocitat. També apunten que l'alta velocitat del trajecte Figueres - Barcelona «no és real» i que els trens haurien de circular a més de 200 km/h «com hauria de ser en una LAV, i actualment no es compleix».

Afegeixen que el compromís de puntualitat de Renfe és una «estafa», ja que els horaris establerts es basen en l'entrada del tren a l'estació i no pas en l'hora en què els passatgers arriben «abans d'obrir portes, o l'estona fins a parar, passen uns minuts que no es compten i molts cops són determinants per la indemnització».

No només reclamen la freqüència i puntualitat, segons el grup, hi ha una manca de comunicació d'incidències o retards, malgrat que l'empresa disposi dels contactes via correu electrònic i mòbil dels usuaris «molts cops no s'informa de res, portant un clar problema en el cas del tren de les 21.40».

D'altra banda, lamenten que pel mateix trajecte Figueres - Barcelona «el preu d'abonament és el mateix, malgrat que el preu de l'Euromed sigui diferent. Això significa que es paga el mateix per un servei pitjor». Dins el mateix escrit de la recollida de firmes, revelen el malestar pel «mal tracte als clients per part d'alguns treballadors de Barcelona - Sants» i, contràriament, destaquen la bona atenció dels treballadors de l'estació de Girona.

Tornar a casa de nit

Una de les queixes més generalitzades i que està generant més adeptes és que de les 19.20 fins a les 21.40, horari molt concorregut en finalitzar l'horari laboral i on hi ha més de 2?h i 20 minuts, no hi ha cap tren Avant. Això provoca que els usuaris hagin d'esperar, i arribar a casa entrada la nit. Per això, reclamen la incorporació d'un tren amb sortida a les 6.46 de Girona, un tren un posterior a les 21.40 de Barcelona, a més d'un nou servei entre les 19.25 i 21.40 des de Barcelona Sants.

Canal de Telegram

Els impulsors d'aquesta recollida de firmes han creat un canal de Telegram i en poc temps ja té més de 400 membres que es coordinen per conèixer retards, mancances, horaris i canvis.