L'Audiència de Girona ha condemnat l'exalcalde de Cantallops Damià Contreras per haver malversat 41.602,45 euros en concepte de dietes "il·lícites". L'exalcalde, que va ocupar el càrrec entre abril del 2008 i maig del 2011, ha reconegut que va desviar diners facturant despeses "injustificades" a les arques de l'ajuntament o utilitzant targetes municipals.

La fiscalia també acusava l'aleshores secretària municipal, que a la sala de vistes ha admès que va cobrar, entre el 2009 i el 2011, 38.150 euros per hores extra que tampoc estaven justificades. Exalcalde i secretària s'enfrontaven a 3 anys i 5 mesos de presó i inhabilitació per exercir càrrec públic.

Fiscalia i defenses han arribat a un acord per aplicar als condemnats una atenuant molt qualificada de reparació del dany (perquè han tornat els diners) i una atenuant de dilacions indegudes. Així, a l'exalcalde li imposen 1 any de presó i 4 anys d'inhabilitació per malversació i 5 anys d'inhabilitació per un delicte de prevaricació. A l'exsecretària la condemnen a 1 any de presó i 4 d'inhabilitació per malversació.

L'origen del cas va ser una denúncia interposada per l'Ajuntament de Cantallops a la fiscalia de Girona l'any 2012 després de descobrir, arran d'una auditoria, el forat a les arques municipals. El fiscal Enrique Barata va obrir diligències d'investigació i, el febrer del 2014, va presentar una querella als jutjats de Figueres.

El cas ha arribat a judici aquest dilluns a la secció quarta de l'Audiència de Girona. Tant l'exalcalde com l'aleshores secretària municipal han reconegut haver malversat, entre els dos, un total de 79.752,45 euros amb el cobrament de dietes o d'hores extra "sense justificació" o, en el cas de Contreras, també carregant despeses a targetes vinculades a comptes de l'ajuntament.

El fiscal acusava l'exalcalde d'un delicte de malversació de diners públics i d'un delicte de prevaricació per haver "abusat del seu càrrec" signant decrets d'alcaldia aprovant "irregularment" les hores extra de la secretària. Per això, per a Damià Contreras demanava, en total, una pena de 3 anys i 5 mesos de presó i inhabilitació per exercir càrrec públic durant 19 anys. A l'exsecretària municipal l'acusava de malversació i també sol·licitava 3 anys i 5 mesos de presó i inhabilitació de 8 anys.

Fiscalia i defenses, exercides pels lletrats Carles Monguilod i Alfonso Rodríguez, han arribat a un acord. L'exalcalde i l'exsecretària han consignat els 79.752,45 euros per cobrir la indemnització i, per això, els hi han aplicat una atenuant molt qualificada de reparació del dany. A més, també els hi han apreciat una atenuant de dilacions indegudes pel temps que el cas ha trigat a arribar a judici.

Segons l'acord, l'exalcalde ha acceptat 1 any de presó i 4 d'inhabilitació per la malversació i 5 anys d'inhabilitació per a càrrec públic pel delicte de prevaricació. L'exalcalde no haurà de complir la pena de presó amb la condició de no delinquir durant 3 anys. L'exsecretària ha acceptat 1 any de presó i 4 d'inhabilitació per malversació. En el seu cas, li substitueixen la pena de presó per una multa de 1.440 euros.

"Abús" dels càrrecs

L'escrit d'acusació del fiscal recull que l'alcalde cobrava un sou mensual que ja incloïa indemnitzacions per quilometratge, dietes i retribucions variables. Segons ha admès, però, entre l'abril del 2008 i el maig del 2011 va desviar 41.602,45 euros de diverses maneres. Per una banda, facturant dietes "sense justificar" i, per l'altra, fent servir targetes bancàries a nom de l'ajuntament per retirar diners en efectius o bé per pagament de despeses personals.

L'escrit d'acusació subratlla que Contreras va malversar els diners "sabent que era il·lícit, amb intenció d'obtenir un benefici patrimonial i abusant del seu càrrec". La fiscalia recull fins a un centenar de pagaments fraudulents fets amb targetes municipals entre els quals hi ha compres a supermercats, àpats en restaurants, tiquets de joieries, de botigues de joguines o d'establiments de bricolatge.

A més, l'escrit també detalla que entre el desembre del 2009 i l'abril del 2011 va fer fins a 118 extraccions de diners en efectius fent servir les targetes municipals. Molts son imports inferiors als 100 euros però també hi ha reintegraments on aquestes quantitats arriben fins als 400 o 500 euros.

Barata també sosté que l'alcalde va poder fer tots aquests moviments en connivència amb l'aleshores secretària municipal perquè "l'acusava va consentir i autoritzar aquestes despeses i extraccions econòmiques il·lícites, injustificades i alienes al servei públic". A més, l'aleshores secretària es va quedar "importants quantitats de diners en concepte d'hores extraordinàries sense acreditar-se degudament".

En concret, segons ha reconegut, va cobrar 38.150 euros d'hores extra que l'alcalde va autoritzar mitjançant diversos decrets d'alcaldia.