La ciutat de Figueres va quedar commocionada, la diada de Tots Sants de 2013, quan l'enfrontament entre dues famílies de la comunitat gitana va acabar amb un tiroteig mortal a la porta del cementiri, a plena llum del dia i amb centenars de persones en el recinte. Abans ja s'havien registrat alguns episodis semblants i des dels fets del 2013 la pluja d'enfrontaments a trets o amb atacs intimidatoris no ha parat a la capital empordanesa i els seus entorns. La majoria d'aquests casos han estat vinculats amb el tràfic d'estupefaents.

Una baralla entre famílies també va acabar amb trets al barri de Sant Joan l'any 2012 sense cap ferit i es va desplegar un dispositiu especial. També el 2010, una dona va resultar ferida després de rebre el tret d'un balí mentre circulava pel carrer i acompanyava uns nens a l'escola infantil del barri del Bon Pastor, a tocar del de Sant Joan.

Més recentment, s'han produït casos alarmants al barri de Sant Joan el 2016 i en el recinte firal el 2017. L'octubre de l'any passat, uns homes van disparar des d'un cotxe i la patrulla de barri de la Guàrdia Urbana els va atrapar poc després.