S'han retirat llaunes de tonyina d'oli de girasol de la marca Dia de Catalunya, Asturies, Castella i Lleó, Aragó, La Rioja, Múrcia, Navarra, Castella-La Manxa i València per contenir la toxina botulínica. A través d'un comunicat, l'Agència Espanyola de Seguretat alimentària i Nutrició ha informat que el passat 9 d'agost va rebre una notificació de la comunitat autònoma de Castella i Lleó sobre un brot d'intoxicació alimentària associat al consum de tonyina en conserva d'una amanida russa. En conseqüència s'ha localitzat i immobilitzat "de manera preventiva" el producte sospitós de ser el causant del brot. De moment s'han registrat quatre afectats i tres d'ells ja tenen l'alta hospitalària.

El Centre Nacional d'Alimentació ha analitzat el producte sospitós i ha confirmat la presència de toxina botulínica a la llauna de toxina, segons els anàlisis del 29 d'agost. El producte implicat és una conserva de tonyina d'oli de girasol format RO 900 de la marca Dia amb lot 19/154 023 02587 i elaborat a Frinsa del Noroeste S.A., amb una data de consum preferent del 31/12/2022.

L'Agència Espanyola de Seguretat alimentària i Nutrició recomana a les persones que tenen aquest producte a casa seva que no el consumeixin i el tornin al lloc de venda. Segons l'Agència, l'empresa Dia s'ha compromès a recuperar el producte afectat que puguin tenir els seus clients.