10 de juliol de 2019
10.07.2019
Barcelona

El Parlament crea dues comissions d'investigació sobre abusos a menors

Un dels grups se centrarà exclusivament en els casos patits en centres escolars mentre que l'altre abordarà la problemàtica en general

10.07.2019 | 18:11
Joaquim Benítez, exprofessor de Maristes acusat d'abusos sexuals.

El Parlament de Catalunya ha aprovat aquest dimecres crear una comissió d'investigació sobre els casos de violència sexual denunciats en centres escolars i una segona comissió d'estudi sobre els abusos sexuals a infants. Fruit del cas Maristes, la comissió d'investigació vol abordar la problemàtica de les violències sexuals en espais educatius, analitzar-ne les causes i conseqüències, protegir-ne les víctimes i valorar el compliment de les normatives. En canvi, la comissió d'estudi analitzarà el mateix tipus d'abusos però amb una vessant més general. En concret, analitzarà com s'actua davant els casos d'abusos a infants, les incidències derivades de l'aplicació dels protocols existents en diversos àmbits i buscarà trobar nous mecanismes de detecció i abordatge.

Pel que fa a la comissió d'investigació, el pla de treball preveu tenir compareixences especialistes i tècnics per assolir una descripció de la realitat i veure'n l'impacte en la vida dels infants, l'estudi dels casos que hi ha hagut en les últimes dècades a Catalunya, de la resposta per part de l'administració i els centres, de les mesures adoptades pel Govern, de les responsabilitats dels gestors dels serveis en el tractament dels cassos i de les mesures que s'apliquen en altres països.

Aquesta comissió ha estat una proposta de tots els grups i subgrups mentre que la d'estudi ha estat una iniciativa de totes les formacions tret de CatECP i la CUP. Precisament, els Comuns s'han abstingut en la votació de creació de la comissió d'estudi. En canvi, la creació de la d'investigació s'ha aprovat per unanimitat.

Durant el debat, l'oposició ha lamentat el temps que ha trigat el Parlament a poder tramitar les iniciatives i han demanat que serveixi perquè hi hagi més coordinació entre conselleries en aquesta matèria. El diputat del PSC Raül Moreno ha demanat responsabilitat als grups en tractar el contingut de les comissions per ser "delicat" i "deixar de banda fer un espectacle o un judici paral·lel".

Des de CatECP, Marta Ribas, ha emplaçat als grups a fer que les dues comissions aprovades es "complementin" i que una "no tapi" les deliberacions de l'altra. "No som aquí per fer justícia sinó per depurar responsabilitats polítiques", ha recordat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook