Els Mossos d'Esquadra han detingut aquest dilluns a la tarda un dels activistes investigats per les mobilitzacions que hi va haver a Girona durant l'aniversari de l'1-O. El jutjat d'instrucció 4 de Girona va emetre una ordre de detenció contra aquest activista pels delictes d'atemptat a agent de l'autoritat, desordres públics i danys. Aquest jove, que va decidir desobeir, és l'últim de tots els investigats que havien de passar a declarar pels jutjats. En el seu cas, es tracta d'un dels identificats a l'atestat dels Mossos d'Esquadra per l'ocupació de les vies de l'AVE. Segons informen els Mossos, la detenció ha tingut lloc davant del Palau de Justícia de Girona, on el jove estava enganxant adhesius a la façana. Una patrulla l'ha identificat i, en veure que tenia pendent l'ordre de detenció, ha procedit a arrestar-lo. A hores d'ara, el jove es troba a la comissaria de Vistalegre, on s'ha convocat una concentració de suport.

Per les mobilitzacions de l'aniversari de l'1-O a Girona hi ha, en total, 21 encausats. D'aquests, a dinou el jutjat d'instrucció 4 els investiga pel tall a les vies de l'AVE. Dins aquest grup s'hi troba el jove arrestat avui, que és l'únic identificat que consta a l'atestat que van fer els Mossos d'Esquadra arran de la protesta a l'estació de l'alta velocitat.

El noi, que és militant del CDR Girona i d'Endavant (OSAN) està investigat pels delictes de desordres públics, atemptat a agent de l'autoritat i danys. El jutjat va dictar una ordre de detenció contra ell i aquesta tarda els Mossos d'Esquadra l'han detingut. L'arrest s'ha fet davant del Palau de Justícia, després que una patrulla identifiqués l'activista quan estava enganxant adhesius a la façana de l'edifici.

Aquest és l'últim dels encausats per l'aniversari de l'1-O a qui el jutjat tenia pendent prendre declaració. El passat 15 de març, els altres divuit ja van anar a declarar. Eren els identificats en la investigació paral·lela que va dur a terme la Policia Nacional, que va desembocar en les detencions del passat 16 de gener. Entre els arrestats hi havia els alcaldes de la CUP de Verges i Celrà, Ignasi Sabater i Dani Cornellà, i el fotoperiodista Carles Palacio.

A banda dels investigats pels talls de l'AVE, el jutjat número 4 de Girona també va ordenar arrestar un altre activista. En aquest cas, per suposadament haver irromput a la seu de la Generalitat a Girona i despenjar la bandera espanyola, segons recollia l'atestat dels mossos.

A aquest jove, els mossos el van detenir el 21 de març passat. I aquell mateix dia, després de negar-se a declarar davant del jutjat, va quedar en llibertat provisional.

Per últim, a la causa inicialment també hi havia investigada una menor. La fiscalia de menors, però, va arxivar la investigació contra ella perquè no va poder demostrar que hagués pres part al tall de les vies de l'AVE.