24 de maig de 2019
24.05.2019
Roses

Comença el judici contra l'acusat de matar el company d'una ganivetada a Roses

Fiscalia i defensa subratllen que «la clau» del cas serà determinar si el processat va patir un brot psicòtic

24.05.2019 | 14:15
Primer dia del judici a l'acusat de matar el company de pis.

El judici contra l'acusat de matar el company de pis d'una ganivetada al cor en un apartament a Roses el 18 de juliol del 2017 ha començat aquest divendres a la secció tercera de l'Audiència de Girona amb la tria del jurat popular. El processat s'enfronta a 27 anys i mig de presó per assassinat, intent d'homicidi i lesions. Durant les al·legacions prèvies, fiscalia i defensa han subratllat davant dels nou membres del jurat que «la clau del judici» serà determinar si, en el moment de perpetrar el crim, l'acusat tenia les capacitats totalment anul·lades per un brot psicòtic. La defensa esgrimeix dos informes psiquiàtrics que apunten que va patir un trastorn mental transitori derivat del consum de drogues i alcohol. «La víctima era amic i seu i no hi va haver cap discussió prèvia», ha dit l'advocada. Per això, demana que li apliquin un eximent complet.

Un jurat popular és l'encarregat de jutjar, des d'aquest divendres, l'acusat d'assassinar el seu company de pis d'una ganivetada. A primer hora del matí han fet la tria dels membres del jurat i a un quart d'una han començat les sessions del judici amb les al·legacions prèvies del fiscal Enrique Barata i l'advocada de la defensa. Segons el guió, està previst que l'acusat declari últim, el dimarts 28 de maig a la tarda, i que entreguin l'objecte del veredicte el dia 29. Aleshores, el jurat es retirarà a deliberar.

La fiscalia i la defensa han exposat al jurat popular que no hi ha dubtes sobre l'autoria del crim perquè el mateix acusat es va entregar als Mossos d'Esquadra i va reconèixer els fets. La «clau del judici» serà, doncs, determinar si en el moment de cometre l'atac tenia les capacitats volitives i cognitives «totalment anul·lades» per un brot psicòtic.

La defensa argumenta que sí, basant-se en dos informes psiquiàtrics fets per professionals que el van atendre mentre estava al centre penitenciari de Can Brians. També ha subratllat que, el mateix 18 de juliol, la comitiva judicial va haver d'aturar la declaració de l'acusat perquè «no responia de forma coherent». La lletrada sosté que el brot ja va començar uns dies abans i el processat "sentia veus" i creia que els seus companys de pis el criticaven per l'esquena.

El fiscal, per contra, exposa que també hi ha altres proves que apunten el contrari, com ara la forense que va avaluar l'estat de l'acusat després de la seva detenció o els agents a qui va confessar inicialment els fets. "Hi ha proves que indiquen que estava bé i altres que no, és una decisió que hauran de prendre vostès", ha dit el fiscal.

27 anys i mig de presó

Segons recull l'escrit de conclusions provisionals del ministeri fiscal, l'acusat, que no tenia permís de residència legal a l'estat espanyol, compartia un pis ocupat a l'avinguda Gola de l'Estany de la urbanització Santa Margarita de Roses.

La fiscalia sosté que entre la una i les tres de la tarda del 18 de juliol del 2017, mentre la víctima feia la migdiada, l'acusat va anar fins a la cuina, va agafar un ganivet amb una fulla de 35 centímetres de llargada i 4,5 d'amplada i li va clavar al cor. La ganivetada li va provocar la mort instants després a la víctima, que no es va poder defensar.

El fiscal argumenta que l'acusat es va aprofitar de "la solitud i la intimitat del pis" i de l'estat d'indefensió de la víctima que estava dormint per perpetrar "l'atac letal de manera inesperada i per sorpresa".

Després d'assestar-li la ganivetada, l'acusat va treure el ganivet del tòrax de la víctima, el va netejar amb un mitjó que després va llançar a les escombraries i el va tornar a deixar a la cuina. A continuació, va sortir del pis i va anar amb bicicleta fins a una zona de botigues per comprar-se roba i calçat nous.

En el moment de matar-lo l'agressor i la víctima estaven sols al pis ocupat. Poc després de les tres de la tarda va arribar a l'apartament un altre inquilí que es va trobar la víctima morta enmig d'un bassal de sang i va trucar al telèfon d'emergències 112. Els serveis sanitaris no van poder fer res per salvar-li la vida a l'home i els Mossos d'Esquadra van obrir una investigació. El mateix dia el sospitós es va presentar a comissaria i es va entregar.

Problemes amb els companys

No era el primer cop que l'acusat tenia problemes amb els companys de pis. Segons recull l'escrit del fiscal, va colpejar amb un pal de fusta i va intentar apunyalar un altre ocupant de l'apartament. La fiscalia apunta que la primera agressió va ser la tarda del dia abans, el 17 de juliol. Segons relata, l'acusat li va recriminar a un altre company de pis que fessin "comentaris despectius relacionats amb la seva orientació sexual". Aleshores van començar a discutir i l'acusat va colpejar l'espatlla d'aquesta víctima amb el pal.

Unes hores més tard, cap a les dues de la matinada, l'acusat va tornar a discutir amb aquest home. Llavors, va treure un ganivet de cuina que duia amagat a la part de darrere dels pantalons i el va intentar apunyalar a la zona abdominal. L'agredit va poder fer un moviment per esquivar la ganivetada tot i que li va acabar fent un tall a la zona lateral del maluc.

La víctima va aconseguir tancar una porta i fugir del pis per anar a l'hospital i trucar a la policia. A les vuit del matí, hores abans de l'atac mortal a l'altre company de pis, els agents van acompanyar aquesta víctima a l'apartament a recollir els seus objectes personals. En aquell moment hi havia present l'acusat.

Per això, el fiscal acusat Hamed A. d'assassinat, intent d'homicidi i un delicte lleu de lesions pels quals demana una pena de 27 anys i mig de presó i una multa de 600 euros. En concepte de responsabilitat civil sol·licita que indemnitzi la mare de la víctima mortal amb 150.000 euros i el company de pis a qui va intentar matar amb 1.500.

Expulsió

A l'hora de complir la pena, el fiscal demana que compleixi tota o la major part de la condemna a la presó i que després se substitueixi la pena per l'expulsió del territori espanyol amb la prohibició de tornar en un termini de 10 anys.

La defensa, per contra, nega que l'acusat pugui tenir cap responsabilitat penal perquè sosté que va patir un trastorn mental transitori pel qual sol·licita que li apliquin un eximent complet d'alteració psíquica.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook