Un tribunal popular jutjarà, a partir d'aquest divendres, l'acusat de matar el company de pis d'una ganivetada al cor en un apartament de Roses (Alt Empordà) la tarda del 18 de juliol del 2017. El fiscal demana 27 anys i mig de presó per assassinat, intent d'homicidi i lesions. Segons l'escrit d'acusació, la víctima estava fent la migdiada quan l'acusat va anar a la cuina del pis ocupat on vivien plegats, va agafar un ganivet de grans dimensions i li va clavar amb força al pit. El fiscal sosté que l'atac va ser "inesperat i per sorpresa" i que la víctima no es va poder defensar. No era el primer cop que l'acusat atacava un company de pis amb una arma blanca. De fet, la fiscalia exposa que va fer el mateix el dia abans però aquesta víctima va poder fugir. La defensa sosté que va patir un trastorn mental transitori i demana que li apliquin un eximent complet d'alteració psíquica.

Un jurat popular és l'encarregat de jutjar, a partir de demà a la secció tercera de l'Audiència de Girona, l'acusat d'assassinar el seu company de pis d'una ganivetada. Segons el guió, al matí faran la tria dels membres del jurat i a la tarda començarà el judici amb les al·legacions prèvies. Està previst que l'acusat declarin últim, el dimarts 28 de maig a la tarda, i que entreguin l'objecte del veredicte el dia 29. Aleshores, el jurat es retirarà a deliberar.

Segons recull l'escrit de conclusions provisionals del ministeri fiscal, l'acusat, que no tenia permís de residència legal a l'estat espanyol, compartia un pis ocupat a l'avinguda Gola de l'Estany de la urbanització Santa Margarita de Roses.

La fiscalia sosté que entre la una i les tres de la tarda del 18 de juliol del 2017, mentre la víctima feia la migdiada, l'acusat va anar fins a la cuina, va agafar un ganivet amb una fulla de 35 centímetres de llargada i 4,5 d'amplada i li va clavar al cor. La ganivetada li va provocar la mort instants després a la víctima, que no es va poder defensar.

El fiscal Enrique Barata argumenta que l'acusat es va aprofitar de "la solitud i la intimitat del pis" i de l'estat d'indefensió de la víctima que estava dormint per perpetrar "l'atac letal de manera inesperada i per sorpresa".

Després d'assestar-li la ganivetada, l'acusat va treure el ganivet del tòrax de la víctima, el va netejar amb un mitjó que després va llançar a les escombraries i el va tornar a deixar a la cuina. A continuació, va sortir del pis i va anar amb bicicleta fins a una zona de botigues per comprar-se roba i calçat nous.

En el moment de matar-lo l'agressor i la víctima estaven sols al pis ocupat. Poc després de les tres de la tarda va arribar a l'apartament un altre inquilí que es va trobar la víctima morta enmig d'un bassal de sang i va trucar al telèfon d'emergències 112. Els serveis sanitaris no van poder fer res per salvar-li la vida a l'home i els Mossos d'Esquadra van obrir una investigació. El mateix dia el sospitós es va presentar a comissaria i es va entregar.

Problemes amb els companys

No era el primer cop que l'acusat tenia problemes amb els companys de pis. Segons recull l'escrit del fiscal, va colpejar amb un pal de fusta i va intentar apunyalar un altre ocupant de l'apartament. La fiscalia apunta que la primera agressió va ser la tarda del dia abans, el 17 de juliol. Segons relata, l'acusat li va recriminar a un altre company de pis que fessin "comentaris despectius relacionats amb la seva orientació sexual". Aleshores van començar a discutir i l'acusat va colpejar l'espatlla d'aquesta víctima amb el pal.

Unes hores més tard, cap a les dues de la matinada, l'acusat va tornar a discutir amb aquest home. Llavors, va treure un ganivet de cuina que duia amagat a la part de darrere dels pantalons i el va intentar apunyalar a la zona abdominal. L'agredit va poder fer un moviment per esquivar la ganivetada tot i que li va acabar fent un tall a la zona lateral del maluc.

La víctima va aconseguir tancar una porta i fugir del pis per anar a l'hospital i trucar a la policia. A les vuit del matí, hores abans de l'atac mortal a l'altre company de pis, els agents van acompanyar aquesta víctima a l'apartament a recollir els seus objectes personals. En aquell moment hi havia present l'acusat.

Per això, el fiscal acusat Hamed A. d'assassinat, intent d'homicidi i un delicte lleu de lesions pels quals demana una pena de 27 anys i mig de presó i una multa de 600 euros. En concepte de responsabilitat civil sol·licita que indemnitzi la mare de la víctima mortal amb 150.000 euros i el company de pis a qui va intentar matar amb 1.500.

A l'hora de complir la pena, el fiscal demana que compleixi tota o la major part de la condemna a la presó i que després se substitueixi la pena per l'expulsió del territori espanyol amb la prohibició de tornar en un termini de 10 anys.

La defensa, per contra, nega que l'acusat pugui tenir cap responsabilitat penal perquè sosté que va patir un trastorn mental transitori pel qual sol·licita que li apliquin un eximent complet d'alteració psíquica.