Aquest dimarts ha tingut lloc un simulacre d'incendi sense ferits en una embarcació d'esbarjo que era amarrada en un dels pantalans del Club Nàutic, al port de Llançà. L'exercici ha estat organitzat per Protecció Civil de la Generalitat i Ports de la Generalitat, en col·laboració amb el Club Nàutic Llançà.

Amb aquest simulacre s'ha posat a prova el Pla d'autoprotecció del port de Llançà, que s'actualitzarà pròximament. Així mateix, l'exercici ha servit per comprovar la coordinació entre els diversos mitjans actuants.

Un transeünt ha detectat l'incendi en una embarcació i ha alertat al telèfon d'emergències 112 de Catalunya. Un cop confirmada l'emergència, des del port s'han realitzat la resta d'avisos al Centre de Coordinació d'Emergències de Catalunya CECAT de Protecció Civil de la Generalitat i a la Guardia Civil.

Un cop rebut l'avís de l'emergència, el guardamolls ha procedit a tancar les barreres d'accés a la dàrsena pesquera i ha esperat l'arribada dels mitjans externs d'emergència per indicar-los el punt exacte on s'ha produït l'incendi. Mentrestant, el Club Nàutic Llançà ha obert els accessos d'entrada a les seves instal·lacions.

La marineria del Club Nàutic s'ha constituït com a equip d'intervenció i ha procedit a desallotjar el pantalà afectat per l'incendi i aïllar l'embarcació incendiada. El guardamolls ha facilitat les barreres anticontaminació per confinar el vessament del carburant.

Cossos d'emergència

Els Bombers de la Generalitat han activat tres vehicles: un camió d'actuació, una embarcació i un vehicle de comandament amb 2 observadors. L'objectiu ha estat la pràctica de les maniobres bàsiques d'autoprotecció que han de fer els mariners fins a l'arribada dels Bombers de la Generalitat, principalment un tallafoc. També ha servit per comprovar la coordinació de tots els grups actuants.

Un vehicle amb dos agents dels Mossos d'Esquadra i una unitat de la Policia Local de Llançà han desenvolupat les funcions del grup d'ordre i s'han ocupat del control d'accessos i d'establir els perímetres de seguretat necessaris.

El servei marítim provincial de la Guardia Civil s'ha encarregat del control d'accessos a la bocana del port de Llançà, i Salvament Marítim ha col·laborat amb una embarcació en l'extinció de l'incendi i el confinament del vessament.

Protecció Civil de la Generalitat (DGPC), a través del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT, ha fet seguiment del simulacre i un tècnic de Protecció Civil de la Generalitat a Girona ha estat present com a observador.