L'operació policial desmantellada a la Selva i Figueres està vinculada amb un intent d'assassinat a França.

L'operatiu es va saldar amb 25 detinguts, cinc d'ells amb una Ordre Europea de Detenció emesa per França, que formen part de dos grups delictius que es van enfrontar per tràfic de drogues.

Es van realitzar 37 escorcolls domiciliaris entre la Guàrdia Civil i la Gendarmeria Francesa durant la setmana passada a punts de la Selva i Figueres.

Les armes comissades i altres objectes - Guàrdia Civil

L'operació anomenada a Karely-Evoque ha acabat amb dos grups delictius oposats que estarien relacionats amb un intent d'assassinat ocorregut a França i que al seu torn es dedicarien al tràfic de drogues entre els dos països.

Aquesta investigació va començar quan la Gendarmeria Nacional Francesa, en concret, la Secció de Recherche de Montpeller va posar en coneixement de la Guàrdia Civil de Girona que els responsables d'un intent d'assassinat ocorregut el maig de l'any passat a prop de Montpeller que es saldar amb un ferit per arma de foc podrien estar ubicats a la província de Girona on a més es dedicarien al tràfic de drogues, concretament marihuana, entre els dos països.

12 quilos de marihuana

12 quilos de marihuana

El 4 de maig de 2018 a Grabels, poble de la perifèria de Montpeller, dos ciutadans francesos van resultar ferits per armes de foc per dos individus encaputxats que van fugir en un vehicle robat trobat posteriorment cremat a alguns quilòmetres del lloc dels trets, on es va descobrir 12 quilos de marihuana dins d'un vehicle.

Els primers elements de la investigació deixen entreveure que es tracta d'una revenja o una temptativa de robatori de la droga entre dues bandes rivals.

Marihuana localitzada a la província de Girona durant l'operatiu - Guàrdia Civil

Francesos en urbanitzacions

Francesos en urbanitzacions

Els guàrdies civils van començar a realitzar indagacions tendents a verificar possible existència d'aquests grups, centrant-se en diversos individus de nacionalitat espanyola i francesa que residien la majoria d'ells en urbanitzacions de Lloret de Mar, Maçanet de la Selva i Vidreres.

Per això van començar a treballar conjuntament amb membres de la Gendarmeria Nacional Francesa. Durant els serveis van comprovar com els integrants de l'organització prenen severes mesures de seguretat tant a Espanya com a França per tal de no ser descoberts, sent alguns d'ells d'extrema perillositat.

El passat dia 13 de maig actual, la policia va decidir explotar l'operació de forma conjunta i coordinada en un costat i l'altre de la frontera per a la total desarticulació de les dues organitzacions criminals, realitzant-se durant el dia un total de 13 entrades i registres en territori Espanyol i altres 24 entrades en territori Francès. En l'operatiu policial desplegat a Espanya van participar més de 120 agents de diverses especialitats, així com quinze Gendarmes; aconseguint detenir integrants d'ambdós grups.

Entre els punts on es van fer escorcolls a les urbanitzacions de Montbarbat a Maçanet de la Selva; a Aiguaviva Park, a Vidreres, entre altres.

Per part de la Gendarmeria Nacional Francesa es va procedir entre els dies 13 al 17 de maig a la detenció de 18 integrants de l'organització amb diversos rols dins de l'estructura jerarquitzada d'aquesta.

Es van realitzar registres en 24 domicilis en territori Francès, localitzant igualment armes, drogues i diners. Tots els integrants de l'organització detinguts a França són homes i dones de nacionalitat francesa.

Un dels controls durant l'operatiu policial - Guàrdia Civil

Els dos cossos policials investigadors destaquen l'estreta col·laboració prestada per les policies locals de Vidreres, Maçanet de la Selva i Lloret de Mar durant la investigació i explotació de l'operació, així mateix els ajuntaments de Maçanet de la Selva i Vidreres van col·laborar activament amb la seva brigada de manteniment per al trasllat del material confiscat i els animals de companyia que es trobaven en els domicilis que eren utilitzats com a mitjà de defensa de les plantacions de marihuana.

26 denúncies

26 denúncies

El Servei de Protecció de la Naturalesa de la Guàrdia Civil (Seprona) va realitzar un total de 26 denúncies per infracció a la legislació que regula els animals de companyia, gossos perillosos i maltractament animal.

Entre els detinguts a Espanya podrien trobar-se, segons la policia, dos dels identificats com a autors de l'intent d'assassinat relacionat amb una venjança per temes referents a la venda de la droga que conreaven i posaven en circulació l'organització, que majoritàriament era posada al mercat francès.

Aquest grup es trobava fortament armat, trobant durant els registres armes curtes i llargues de canons retallats disposades per a ser emprades, senyal inequívoc del caràcter perillós dels seus individus en el seu afany de protecció de la droga amb la qual traficaven.

El resultat final de l'operatiu conjunt és: 25 persones detingudes, 37 registres domiciliaris, 18 vehicles intervinguts, entre els quals diversos d'alta gamma; 10 armes curtes (revòlvers i pistoles de diferents calibres i abundant cartutxera); 12 armes llargues; 3000 plantes de marihuana de diverses mides; 30 quilos de marihuana ja processada; 2,5 quilos d'haixix; 30 mòbils i un ordinador; joies i 23.000 euros en metàl·lic; 200 pastilles d'èxtasi, 17 grams de cocaïna i 17 grams MDMA.

Enguany, la Guàrdia Civil de la Comandància de Girona ha confiscat en aquesta província un total de 4.722.461,63 quilos de marihuana en diverses operacions.