La Guàrdia Civil ha denunciat un veí de Vilajuïga per un delicte contra el patrimoni històric. La investigació va iniciar-se quan agents del Seprona a Girona van tenir coneixement d'una pàgina d'Internet de compra-venda on s'anunciava un canó antic per 6.700 euros. El 6 de maig, la policia va localitzar el propietari i van confirmar que tenia el canó. L'home els va manifestar que no tenia cap document de l'objecte i que li havia regalat el seu pare que es dedicava a recopilar peces antigues. Es va consultar al Museu d'Armes Navavals de Barcelona per esbrinar si podia estar catalogat com a patrimoni històric. Des del museu, van detallar que podria tractar-se d'un canó Falconete Pedrero que es col·locaven a les naus del segle XVII.

La Guàrdia Civil atribueix al veí de Vilajuïgaun delicte contra el patrimoni històric i ha enviat les diligències al jutjat d'instrucció en funcions de guàrdia de Figueres. El canó s'ha traslladat al Centre Arqueològic Subaquàtic de Catalunya a Girona, quedant a disposició judicial.

En una altra operació, el cos policial ha denunciat els propietaris d'un dipòsit de residus i objectes il·legal a Calonge (Baix Empordà) per no tenir els permisos necessaris. Va passar l'1 de maig després que agents del Seprona donessin l'alerta. Es va obrir una investigació i es va descobrir que en una finca propera a la localitat hi havia una gran quantitat de residus, com ara matalassos, neveres, televisors o rentadores.

Aquell dia, la Guàrdia Civil va desplaçar-se fins al lloc després de contactar amb els propietaris. Un cop allà, van constatar que hi havia també altres tipus de residus. Els amos de tot allò els van explicar que els terrenys eren d'una altra mestressa però que tot el que hi havia allà era d'ells perquè el que feien era revendre els residus.

Per tot plegat, els agents van denunciar-los per una infracció en matèria de residus d'aparells elèctrics i electrònics per incomplir la llei. Segons el Reial decret 110/2015 aquests s'han de guardar i gestionar de forma segura perquè alguns poden contenir substàncies altament contaminants. Els denunciats no tenien els permisos necessaris.