La sala de cerimònies del Tanatori de la Funerària Vicens de Figueres ha acollit, aquest dijous al matí, l'acte religiós de comiat a Juan Luis Fornieles Belmonte, la víctima del crim ocorregut dilluns al vespre a la Rambla. El capellà John William ha estat l'encarregat d'oficiar l'acte. "Juan Luis era un home bo, a qui li agradava passejar i estar a la natura", ha dit d'ell. Fornieles tenia 63 anys i havia viscut durant uns anys a Capmany, un fet que mossèn John ha recordat, fent referència a una nota oficial de condol expressada per l'Ajuntament del poble.

Entre els familiars del finat hi havia un dels seus fills, que ha pogut assistir a la cerimònia amb un permís penitenciari especial, ja que està complint una condemna. El jove, que ha arribat acompanyat per diversos agents dels Mossos d'Esquadra, ha pogut compartir el comiat amb els seus. L'alcalde de Figueres, Jordi Masquef, ha estat present a l'acte en representació de la corporació municipal. També hi eren presents alguns dels testimonis de l'atac mortal de dilluns al vespre, amics de la víctima.

Mostres de solidaritat a la ambla de Figueres, en el lloc dels fets

La mort violenta de Juan Luis Fornieles Belmonte ha despertat moltes mostres de solidaritat, la qual cosa s'ha fet evident en l'espai de memòria que s'ha generat a la Rambla, just on van tenir lloc els fets. Espelmes, flors i documents escrits recorden la víctima i demanen justícia contra l'agressor. Precisament la paraula "justícia" és la que asseguren haver sentit, amb molta claredat, els dos testimonis directes de l'agressió quan Mohamed R., de 41 anys,. va saltar sobre ells mentre estaven asseguts en un dels bancs del passeig figuerenc.

L'Ajuntament de Figueres ha anunciat es personarà com a acusació popular pel crim de la Rambla. L'alcalde, Jordi Masquef, ha anunciat que portaran la mesura al ple de maig per lluitar amb "les armes que ens ofereix el sistema" contra "la delinqüència". Masquef ha admès que la població està "consternada" per uns fets que han provocat un "dany irreparable" a la ciutat però afirma que es tracta d'un cas "puntual" i demana a la justícia que sigui "implacable" amb aquells que "causen el mal sense cap mena de justificació".

Autor d'un crim similar

L'homicida de la Ramblaja va ser jutjat per un crim similar l'any 2008. L'home va matar la propietària del pis on vivia i l'Audiència li va imposar un màxim de 14 anys d'internament psiquiàtric perquè se li va diagnosticar una esquizofrènia paranoide i, per aquest motiu, li van aplicar un eximent complet de responsabilitat penal per alienació mental. Els fets van passar el 31 d'octubre del 2006. La víctima li llogava una habitació de casa seva, al carrer Peixos número 7 del barri de la Marca de l'Ham de Figueres. De matinada i arran d'un episodi psicòtic, va agafar un ganivet i la va matar. L'home tenia diagnosticada la malaltia des del 2004 i ja havia estat ingressat més d'un cop per episodis psicòtics. El crim de la Rambla es va produir cap a les nou del vespre quan l'agressor es va dirigir al banc on hi havia la víctima i li va assestar una ganivetada al coll. L'home, el veí de Figueres de 63 anys, va morir poc abans d'arribar a l'hospital. Unes hores abans, una dona ja va denunciar que l'havia amenaçat amb un ganivet al carrer de la Jonquera però quan la policia el va localitzar i escorcollar no li van trobar l'arma.