31 de gener de 2019
31.01.2019
Figueres

50 dispositius i 725 inspeccions a la zona oest de Figueres al 2018

Interior diu que cal endurir les penes del codi penal per cultiu de droga i l'Ajuntament demana la implicació de Guàrdia Civil i policia espanyola

31.01.2019 | 16:27
Representants dels Mossos, de la policia espanyola i de la Guàrdia Civil a la junta de seguretat de Figueres

Els Mossos d'Esquadra han fet 50 dispositius i 725 inspeccions als barris de Sant Joan i Culubret de Figueres durant el 2018. El delegat d'Interior a Girona, Albert Ballesta, ha explicat després de la Junta de Seguretat que s'ha celebrat avui que es van fer operatius "gairebé un cop per setmana" i que, a més, es van detectar 170 fraus de llum. Per Ballesta, la solució no passa per destinar-hi més efectius sinó per endurir les penes del codi penal per cultivar de marihuana. "A França, el conreu com a organització criminal es castiga amb 20 anys de presó i aquí, com a màxim, 15. Si es fa amb frau de llum, la condemna és encara més gran. Això explica perquè es cultiva a l'Alt Empordà", ha dit. L'alcalde, Jordi Masquef, ha assegurat que els talls de llum a la zona continuen però que han disminuït i ha demanat més implicació de Guàrdia Civil i policia espanyola.

Figueres ha celebrat aquest dijous la migdia una Junta de Seguretat per avaluar les actuacions a la zona oest de la ciutat. A la sortida, el delegat d'Interior a Girona, Albert Ballesta, ha explicat que durant el 2018 s'han fet 50 dispositius als barris de Sant Joan i el Culubret. A més, ha detallat que es van realitzar 725 inspeccions i es van detectar 170 fraus de llum. Unes dades que, segons Ballesta, demostren "l'esforç policial" que s'ha fet a la zona.

La solució als talls de llum provocat, en gran part, pels cultius de marihuana, ha dit, no passa per destinar-hi més efectius sinó per endurir les penes per aquests delictes al codi penal. "Hi seguirem treballant però a la policia li fan falta eines", ha dit. En aquest sentit, ha explicat que a França les penes per cultivar marihuana són de fins 20 anys de presó mentre que a Espanya, com màxim, són de 15.

A més, ha dit que si es fan amb frau elèctric, "són més greus". "Això explica perquè es cultiva a l'Alt Empordà i no a l'estat veí", ha afegit. Ballesta ha animat al consistori a fer la petició via moció per aconseguir una reforma. "50 actuacions són moltes", ha insistit.

Per la seva banda, l'alcalde de Figueres, Jordi Masquef, ha celebrat la implicació dels Mossos i ha dit que tenen clar que quan hi ha presència policial i operatius els talls de llum disminueixen. En aquest sentit, ha dit que la responsabilitat no només ha de recaure en la Guàrdia Urbana i els Mossos i ha demanat més implicació de la Guàrdia Civil i la policia espanyola, "en exercici de les seves competències". "Els hem demanat que facin controls més explícits d'entrades a l'autopista, al barri i en determinats vehicles", ha dit.

També ha animat a continuar amb les investigacions que permetin recollir el màxim de proves que permetin aconseguir ordres judicials per entrar al major nombre de domicilis possible.

Masquef també ha anunciat que ha demanat una nova reunió amb el conseller d'Interior, Miquel Buch, i que són conscients que la ciutat és "un supermercat de la droga". "El jutge degà ha remarcat les dificultats que presenta aquest partit judicial per la seva situació geogràfica", ha insistit. Amb tot, Masquef ha demanat que no es tracti l'Alt Empordà "com qualsevol altra comarca".

A la Junta de Seguretat també hi han assistit representants dels diferents cossos de seguretat (Mossos, Guàrdia Urbana, Guàrdia Civil i policia espanyola), el jutge degà, representants de les associacions veïnals del sector oest i regidors.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook