16 de novembre de 2018
16.11.2018
Roses

Denuncien al Seprona l'aparició del dofí mort amb l'aleta amputada a Roses

La Fundació Altarriba reclama una investigació i demanen expicacions de perquè es va decidir llençar l'animal sense fer-li necròpsia

16.11.2018 | 12:53

La Fundació Altarriba ha denunciat al Servei de Protecció de la Natura (Seprona) de la Guàrdia Civil l'aparició la setmana passada d'un dofí mort amb l'aleta amputada i un gran tall al ventre a la Cala Montjoi de Roses. L'entitat ecologista diu que el dia que es va descobrir l'animal, el 10 de novembre, tècnics del Departament de Medi Ambient i agents forestals van desplaçar-se a la zona però "van considerar que era un residu i els serveis municipals el van retirar sense que s'ordenés una necròpsia per determinar les causes de la mort". Per això, demanen a la Generalitat que revisi l'expedient i detalli quin protocol se segueix per decidir que un animal que presenta aquestes ferides no s'ha d'estudiar. L'advocada de la fundació, Yolanda Valbuena, diu que el cas és especialment greu tenint en compte que la zona on va aparèixer està protegida pel pas de cetacis.

L'entitat dedicada a la defensa i protecció d'animals, la Fundació Altarriba, ha posat en coneixement del Seprona de la Guàrdia Civil l'aparició d'un dofí mort amb l'aleta amputada i un gran tall al ventre. L'animal va aparèixer a la platja de la Cala Montjoi de Roses el 10 de novembre.

Segons l'entitat, tècnics del Departament de Medi Ambient, acompanyats d'agents forestals, van anar al lloc dels fets i van considerar el cetaci com "un residu". Per això, asseguren de l'Altarriba, els serveis municipals van retirar l'animal i el van llençar sense que se li practiqués una necròpsia per determinar les causes de la mort.

L'advocada de la fundació, Yolanda Valbuena, diu que es tracta d'uns fets molt greus tenint en compte que la zona està considerada d'alt valor ecològic i està protegida des del mes d ejuny per Reial Decret de Ministres com a corredor per protegir la migració de cetacis. "A més, d'entre totes les espècies, el dofí està catalogat com una espècie amenaçada, vulnerable i d'especial protecció", insisteix.

Valbuena diu que han demanat explicacions al Departament de Medi Ambient perquè revisi l'expedient intern sobre els fets i detalli quin protocol es va seguir per determinar que l'animal no s'havia d'estudiar. L'advocada creu que pot tractar-se d'un cas de maltractament animal i reclama que la Generalitat expliqui amb quins barems es basa per decidir quan s'ha de practicar una necròpsia i quan no.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook