Un cas de violència masclista ha copsat l'atenció de les comarques gironines en les darreres setmanes: la mort d'una veïna de Sant Joan les Fonts a mans de la seva parella. En concret, el dissabte 7 d'octubre a latarda, l'home va disparar la seva dona amb una pistola. La dona va caure a terra i un mecànic que va veure l'escena va actuar per impuls i va atropellar l'agressor, el qual va poder sortir de sota les rodes del vehicle, amenaçar el conductor i dirigir-se al seu cotxe amb el qual va passar per sobre el cos de la dona i després va atropellar la seva filla de 24 anys quan intentava evitar que el seu pare continués atropellant la seva mare. L'home, que després es va suïcidar, tenia vigent una ordre d'allunyament, però en aquest cas, no va funcionar.

Aquesta és la segona mort de l'any a Girona per un cas de violència masclista i no entra al balanç del tercer trimestre de l'any però és un cas més d'un assassinat masclista que malauradament s'ha d'afegir a la crònica negra d'enguany a Girona.

Si una cosa caracteritza aquest últim trimestre -juliol a setembre- és que les denúncies per violència masclista a l'àmbit de la parella segueixen creixent. En tres mesos han pujat més d'un 17% respecte als tres mesos anteriors. En concret, s'han recollit fins a 472 denúncies quan d'abril a juny en van ser 403. I en consonància, les víctimes també han pujat fins a les 437. Es tracta d'un 12,05% més de dones que al trimestre anterior. Tots els indicadors del penúltim trimestre de l'any van a l'alça a la província de Girona.

Per exemple, a la Regió Policial de Girona s'han detingut 161 homes majors d'edat acusats de maltractaments, dos més que en els tres mesos anteriors. El que la policia també ha detectat que puja en escreix és que hi ha més homes que han trencat la condemna del jutge.

Hi ha hagut 43 trencaments de condemna, un 10,26% més que entre abril i juny (39). Un trencament de condemna és, per exemple, quan un maltractador no compleix la mesura cautelar que li va imposar el jutge. Entre les més comunes hi ha l'ordre d'allunyament i la prohibició de comunicació.

El tercer trimestre s'ha saldat sense cap víctima mortal per violència masclista en l'àmbit de la parella. En canvi, entre abril i juny sí que hi va haver un crim masclista: una dona de 40 anys va morir a mans de la seva parella a ganivetades a Blanes. El presumpte autor dels fets va ferir la seva parella amb un ganivet quan eren al dormitori de casa seva, on també hi havia els seus tres fills. La dona va quedar greument ferida i va morir poc després a l'hospital. Els Mossos d'Esquadra van poder detenir l'home en el moment dels fets, ja que en arribar a casa seva, el presumpte assassí s'havia intentat suïcidar. L'home va ingressar a presó després del crim.

Més víctimes a l'àmbit familiar

Més víctimes a l'àmbit familiarLa violència de gènere en l'àmbit familiar, per contra, ha viscut una un creixement del nombre de víctimes ateses del 23,86% assolint les 109, però en canvi; el nombre de denúncies és menor amb 65 demandes. Un 18,75% menys que el trimestre anterior.

Aquest tipus de violència masclista es dona contra una dona i la perpetren homes de la mateixa família però no són la parella; per exemple, els fills. Els detinguts en canvi sí que han viscut un increment, n'hi ha hagut 30 majors d'edat; tres més que el trimestre anterior. I finalment, els trencaments de condemna en aquest àmbit de la violència de gènere han anat de baixa, amb quatre casos; quan d'abril a juny, n'hi van haver set.