El Jutjat Social número 2 de Girona ha concedit una pensió vitalícia a un veí de Cistella de 52 anys que pateix brots d'agressivitat a causa d'una greu malaltia psiquiàtrica. L'agost del 2014, l'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) va considerar que l'home estava en situació d'incapacitat total per realitzar la seva professió, que era la de mosso de magatzem.Tot i això, dos anys després, l'INSS va obrir d'ofici un expedient de revisió de grau. Després de passar per l'Institut Català d'Avaluacions Mèdiques (ICAM) -actualment convertit en Subdirecció General d'Avaluacions Mèdiques- aquest va determinar que el pacient patia «un transtorn depressiu major amb símptomes psicòtics», una confirmació «del grau que tenia fins aleshores». Malgrat aquest apunt, el 2017 l'INSS va considerar que «el pacient havia millorat les seves lesions, i per això no procedia a percebre cap tipus de pensió». Davant d'aquesta decisió, el centre Tribunal Médico -exercint com a representant legal del demandant- va portar el cas als tribunals, sol·licitant la incapacitat absoluta per agreujament de les patologies.

Una discapacitat reconeguda

A partir dels informes presentats, es volia demostrar que l'home «pateix un transtorn depressiu major sobre un fons psicòtic, que es caracteritza per crisi d'agressivitat acompanyada d'un deteriorament cognitiu lleu-moderat, així com una lumbàlgia secundària a un procés degeneratiu».

El demandant també tenia reconegut pel Departament de Benestar i Família de la Generalitat de Catalunya un grau de discapacitat del 69% (des de l'any 2014) i un primer grau de dependència (des de l'octubre de l'any 2015).

Després d'estudiar el cas, el Jutjat Social gironí ha considerat «provat» un important «deteriorament de la salut del demandant», que considera que «pateix una psicologia psiquiàtrica severa diagnosticada per un facultatiu dels serveis públics de salut, que li anul·len qualsevol capacitat de treball o reincorporació al món laboral». D'aquesta manera li ha concedit una invalidesa absoluta per dur a terme qualsevol feina i, també, ha condemnat l'INSS a abonar-li una pensió vitalícia del 100% de la seva base reguladora mensual de 858,95 euros. De moment, la sentència que s'ha donat a conèixer no és ferma i l'Institut Nacional de la Seguretat Social té temps de presentar-hi un recurs en un termini de cinc dies. Després d'això, el cas en qüestió passaria a mans de la Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), la qual decidiria sobre l'opció de mantenir la sentència com està o bé avalar una versió alternativa.