L'Audiència de Girona ha absolt la germana del cèlebre delinqüent el Vaquilla que s'enfrontava a 4 anys i mig de presó acusada de traficar amb drogues. La processada es va asseure al banc dels acusats juntament amb quatre suposats narcotraficants més.

La fiscalia demanava per als cinc acusats una pena de 4 anys i mig de presó i una multa de 600.000 euros com a suposats autors d'un delicte contra la salut pública per tràfic de drogues. Quatre dels processats, però, han acabat absolts.

El motiu és que el tribunal, atenent la petició de les defenses exercides pels lletrats Joaquim Bech de Careda i Carles Monguilod, ha anul·lat tant les intervencions dels telèfons de la germana del Vaquilla com l'entrada i escorcoll en un domicili de Garriguella.

La sentència exposa que la interlocutòria per punxar telèfons dictada el 28 d'abril del 2009 és «parcialment nul·la» perquè, en relació als números de la germana del Vaquilla, es fonamenta en «meres sospites que no arriben ni a mínims indicis delictius». Per això, tota la prova derivada d'aquesta intervenció telefònica no es pot tenir en compte a l'hora de dictar sentència.

A més, el tribunal també argumenta que la nul·litat d'aquesta interlocutòria «arrossega» tant intervencions telefòniques posteriors com l'entrada i escorcoll en un domicili de Garriguella. De fet, la sentència detalla que els agents van cometre un «error» a l'hora d'aportar els números de l'acusada i que, quan van tornar a sol·licitar que li punxessin el telèfon, «ho van fer només» per esmenar aquest problema i no perquè tinguessin «més indicis» contra la processada.

Per tot això, l'Audiència de Girona conclou que no hi ha proves que permetin condemnar aquests quatre acusats. La sentència subratlla que, sense les escoltes telefòniques, no es pot establir la connexió entre la cocaïna que li van trobar a l'única condemnada i els altres processats. El tribunal també acorda que tornin els diners i els objectes intervinguts als seus propietaris.

Una condemnada

En canvi, el tribunal sosté que sí que hi ha proves suficients per condemnar una de les suposades narcotraficants, a qui la policia estatal va enxampar anant en cotxe a l'altura de Vilabertran amb un farcell de cocaïna valorada en 18.849 euros. Li imposen 1 any i 10 mesos de presó per un delicte contra la salut pública.