Els Mossos d'Esquadra de la comissaria de Figueres van detenir el dia 8 d'agost dos homes, de 27 i 38 anys, de nacionalitat marroquina i veïns de Figueres, com a presumptes autors d'un delicte contra la salut pública i tinença il·lícita d'armes.

El passat 6 d'agost, arran d'una investigació iniciada fa més d'un mes, en la que es va comptar amb la participació del servei d'helicòpter del mossos, l'Hèlix, efectius de Seguretat Ciutadana i de la Unitat d'Investigació, es va posar en marxa un macro dispositiu de quatre dies amb l'objectiu de localitzar i comissar multitud de plantacions de marihuana que es trobaven en llocs de molt difícil accés, prop de la llera del riu Fluvià, a l'Alt Empordà, i que estaven ocultades entre la vegetació.

Un rigorós informe del servei d'Hèlix geolocalitzava les diverses plantacions de marihuana de les quals es tenia sospites, a més de detectar-ne de noves.

El mateix 6 d'agost es va trobar la primera plantació amb 931 plantes al terme municipal de Navata i una segona plantació amb 278 plantes a Cabanelles.

Al dia següent, a la població de Pontós, es va desmantellar una plantació amb 2.667 plantes i un assecador amb 620 plantes.

El mateix dia, en una finca propera al riu a la localitat de Vilajoan (Garrigàs), es van localitzar dues plantacions. Una tenia 820 plantes i l'altra 210 plantes.

El 8 d'agost, al nucli rural d'Arenys d'Empordà (Garrigàs) es van trobar dues plantacions més. En aquest cas es tractava d'una plantació de 620 plantes i una altra de 540 plantes.

Quan una de les patrulles actuants va arribar al lloc, van trobar dues persones dormint a l'interior d'una tenda de campanya amb una escopeta al mig dels dos amb quatre cartutxos al costat. Tanmateix se'ls va localitzar diversos telèfons mòbils, un sac d'unes 100 plantes aproximadament que s'estaven secant, i un envàs amb uns dos quilos de cabdells de marihuana.

Aquests dos homes feien tasques de vigilància, manteniment i conreu de les plantacions. Els agents els van detenir per un delicte contra la salut pública i un delicte de tinença il·lícita d'armes.

Finalment el dia 9 d'agost, els mossos van donar per finalitzat l'operatiu amb el desmantellament de cinc grans plantacions més que es trobaven enmig de camps al terme municipal de Garrigàs. Concretament van comissar unes 1.880 plantes de marihuana.

Segons estimacions de la Oficina Central Nacional d'Estupefaents del Ministeri d'Interior, la droga podria estar valorada en 114.000 euros.

La investigació continua oberta i no es descarten noves detencions.

Els detinguts, sense antecedents, van passar 10 d'agost a disposició del jutjat d'instrucció en funcions de guàrdia de Figueres, el qual va decretar la seva llibertat.