11 de agost de 2018
11.08.2018
Garrigàs

Cau un grup criminal que robava turistes a l'AP-7, de la Jonquera a Tarragona

En tres mesos els lladres havien llogat més de 20 vehicles, amb una inversió de 6.000 euros, que utilitzaven per cometre els fets delictius

11.08.2018 | 12:29
Els lladres enganyaven els turistes amb el truc de la roda punxada.

Els Mossos d'Esquadra han desarticulat un grup criminal que furtava a turistes a les àrees de servei de l'AP-7, des de la Jonquera fins a Tarragona. De l'operatiu, se n'han fet càrrec policies de la Unitat Operativa de Mobilitat de la Divisió de Transport.

Al llarg d'aquest 2018, els Mossos ja han desmantellat tres grups criminals que actuaven a l'AP-7. En total, s'han realitzat 43 detinguts implicats en robatoris a l'autopista o en àrees de servei. La col·laboració d'Abertis Autopistes ha estat molt important a l'hora de portar a terme la investigació, segons han informat fonts policials.

El grup format per sis integrants d'origen albanokosovar, cinc dels quals han quedat detinguts i un altre té una ordre de crida i cerca, sostreien objectes de valor i diners de l'interior de vehicles després de distreure els seus ocupants als quals els deien que tenien la roda punxada i simulaven que els ajudaven.

La investigació es va iniciar el 23 d'abril a partir d'un furt que va tenir lloc a l'Àrea de Servei d'Empordà Sud, ubicada al punt quilomètric 35 en sentit sud de l'autopista AP-7 al terme municipal de Garrigàs.

Segons els Mossos, els lladres actuaven en dos grups, però es coordinaven de manera conjunta. Cada grup estava dirigit per un cap i sovint coincidien dos vehicles de cada grup a la mateixa àrea de servei i canviaven els ocupants dels vehicles cada tres o quatre dies per evitar ser detectats per la policia.

Els autors acostumaven a robar a turistes aprofitant el seu desconeixement sobre qüestions legals i a l'hora de fer la denúncia, així com el fet que es trobaven desorientats, molts cops no parlen l'idioma i acostumen a portar grans quantitats de diners a sobre que poden ascendir a més de 10.000 euros en efectiu, com va passar en el primer fet resolt d'aquesta investigació.

Dels sis investigats que formen el grup criminal, només dos d'ells tenen domicili estable al nostre país, mentre que la resta s'allotjaven de manera temporal a Catalunya en diversos hostals i hotels de diferents poblacions durant el període que s'organitzaven per cometre els furts.

La majoria dels integrants del grup tenien una important mobilitat, residien alhora en tres llocs diferents per tal de no ser descoberts. Els que vivien en domicilis estables prenien mesures de seguretat molt avançades per evitar ser detectats i seguits.

El detinguts, que tenen diversos antecedents a diferents països d'Europa com França, Alemanya i Itàlia, llogaven vehicles en diferents empreses de lloguer per cometre els furts.

Els detinguts van passar a disposició judicial divendres, 10 d'agost, i el jutge va decretar la llibertat amb càrrecs i a quatre d'ells també els va imposar una ordre d'allunyament de 200 metres de tota l'AP-7 i les seves àrees de servei.


Els Mossos d'Esquadra aprofiten aquest cas per recordar els consells bàsics per evitar furts a les autopistes:

  • En cas d'avaria del vehicle (punxada de rodes o manifestacions de segones persones de foc als neumàtics) cal aturar-se en un lloc segur amb els elements de seguretat (armilles i triangles d'emergència) i tancar el vehicle i prestar atenció a les persones que s'aturen per tal d'ajudar, ja que podria tractar-se de possibles lladres.
  • Guardar els objectes de valor en un lloc no visible del vehicle.
  • Si ens aturem per descansar, prestar especial atenció en les distraccions per part de segones persones i en cas de baixar del vehicle per descansar tancar-lo sempre amb clau.
  • En cas d'accedir a l'interior del restaurant o zones de pícnic tenir en tot moment les pertinences controlades.
  • Si acabes sent víctima o testimoni d'un fet d'aquesta tipologia, cal trucar immediatament al telèfon d'emergències 112 i aportar el màxim de dades dels autors (vehicle, descripció, etc.) i el lloc dels fets.
Compartir a Twitter
Compartir a Facebook