Les travesseres urbanes de l'N-II a la Jonquera (Alt Empordà) i de l'N-260 a Besalú (Garrotxa) suspenen l'auditoria de mobilitat del RACC per problemes de seguretat, mobilitat i adequació de l'entorn. Entre les principals mancances detectades hi ha la falta de voreres i de passos de vianants, no tenir carril bici segregat tot i haver-hi trànsit ciclista o carència d'elements de moderació de trànsit. En el cas de la Jonquera, la tercera pitjor via de les 28 catalanes analitzades a l'auditoria, l'estudi també situa com a punt negatiu l'alta intensitat de trànsit de camions. El president del RACC, Josep Mateu, afirma que el principal problema és la manca d'inversions i insta les administracions a "prendre mesures immediates". Les dues vies són titularitat del Ministeri de Foment. El RACC ressalta que les travesseres urbanes representen un 10% dels quilòmetres de xarxa de carretera però acumulen el 20% dels accidents. "Són el doble dels que pertocarien", lamenten. En total, el RACC ha avalua set travesseres gironines. Les altres cinc han aprovat tot i que la situació tampoc és per "tirar coets". Són a Banyoles, La Bisbal d'Empordà, Lloret de Mar, Sant Feliu de Guíxols i Sant Hilari Sacalm.

La 6a auditoria RACC sobre la qualitat de les travesseres urbanes ha avaluat set vies de les comarques gironines. La conclusió global és que cap d'elles obté una puntuació "notable" i que hi ha "un ampli marge de millorar". Les que surten més mal parades de l'estudi són l'N-II al seu pas per la Jonquera i l'N-260 a Besalú. Aquestes dues vies suspenen a l'hora d'analitzar criteris de seguretat, mobilitat i adequació urbana de les carreteres.

La pitjor via és la de la Jonquera. L'estudi del RACC revela que és la tercera travessera urbana en més males condicions de les 28 analitzades a tota Catalunya. "La travessera de la Jonquera suspèn clarament i està entre les pitjor valorades de totes les analitzades", conclou l'informe. El director de la Fundació RACC, Lluís Puerto, ha explicat que un dels punts negres són la intensitat del trànsit de camions. "Està associat a que és població fronterera i hi passen molts camions", ha exposat. Això, limitat l'ús de caràcter urbà de la via i genera inseguretat a la resta d'usuaris de la travessera. El trànsit diari per aquesta carretera és de 13.000 vehicles.

A més, els passos de vianants estan massa espaiats i tampoc hi ha voreres en bona part del recorregut, que és de 2,8 quilòmetres. També "punxa" perquè les prades de transport públic són insuficients i no hi ha carril segregat per a bicicletes, tot i que hi ha presència de ciclistes.

La Jonquera treu mala nota sobretot en adequació urbana i mobilitat però aprova (amb un 62%) en seguretat. L'estudi exposa que és un resultat "acceptable" però caldria treballar per introduir elements de moderació del trànsit i per assegurat el compliment del límit de velocitat (quasi el 25% dels vehicles l'excedeixen en més d'un 10%). Segons el rànquing, la Jonquera es queda amb una puntuació de 34 sobre 100 i només està per darrere de Gandesa i Alcarràs.

La puntuació global de Besalú és de 47 punts i el RACC conclou que hi ha "greus mancances" de mobilitat, sobretot en voreres i passos de vianants. Es queda a les portes de l'aprovat, sobretot en el tram que av entre el pont i l'enllaç de l'A-26. Els principals problemes són la mala disposició dels passos de vianants, les voreres estretes i en mal estat i la manca de carril bici. En seguretat viària ha de millorar la il·luminació i incorporar elements moderadors de trànsit.

Més inversions

La cara positiva de Besalú és que, juntament amb la travessera de Sant Hilari Sacalm, té millor valoració en adequació urbana per la manca de contaminació acústica i la presència d'arbrat i mobiliari urbà.

En total, l'estudi ha analitzat set travesseres urbanes de la demarcació. A banda dels suspensos de La Jonquera i Besalú, la resta aproven tot i que, segons el president del RACC, Josep Mateu, la situació tampoc és "per tirar coets". Són la C-150a a Banyoles, la C-66 a La Bisbal d'Empordà, la GI-682 a Lloret de Mar, la GI-682 a Sant Feliu de Guíxols i la GI-542 a Sant Hilari Sacalm. Treuen de nota entre 51 i 64,5 punts.

El president del RACC afirma que cal que les administracions adoptin "mesures urgents" per solucionar els problemes d'aquestes carreteres perquè, tot i suposar només el 10% dels quilòmetres de carreteres que hi ha a la demarcació, acumulen el 20% dels accidents amb morts i ferits greus. En el cas de les vies avaluades, les dues pitjors són titularitat del Ministeri de Foment i les altres de la Generalitat.

A més, també consideren que caldria diferenciar en l'estadística de sinistralitat viària els accidents que passen a les travesseres urbanes. "Potser així es visualitzaria el problema i hi destinarien més esforços", ha conclòs Mateu.