11 de gener de 2018
11.01.2018
40 Años
40 Años
Tornado

Unió de Pagesos demana mesures urgents a les administracions pels afectats pel tornado

El sindicat insisteix en la necessitat de portar a terme aquestes mesures amb celeritat i de manera justa

11.01.2018 | 16:56

Unió de Pagesos demana a les administracions catalana i estatal que posin en marxa mesures urgents per tal de restablir l´activitat agrària de les granges i els conreus afectats pel tornado del 7 de gener als municipis de Cistella, Terrades i Navata, a l´Alt Empordà, i a d´altres de la Catalunya central, i que suposaran milers d´euros, tot i que els pèrits encara treballen en la valoració dels danys. El sindicat, que ha visitat aquesta setmana granges i conreus afectats de l´Alt Empordà, també demana a les empreses asseguradores la màxima celeritat i rigor a l´hora de fer les valoracions dels danys a les infraestructures agràries.

A Cistella, com a mínim set granges en actiu van patir danys importants, amb resultat d´animals morts o malferits, coberts arrasats i teulades trencades, mentre que a Terrades, dues granges més, una de les quals en actiu, també van resultar afectades. En aquest municipi va quedar malmesa una plantació de 150 oliveres, de les quals només n´ha quedat una vintena i encara amb danys, i una de cirerers. A Navata, la força del vent va fer malbé dos pivots de reg.

El tornado també va fer estralls als boscos del voltant de l´embassament de Darnius-Boadella, després de prendre dues direccions, d´una banda, cap a Darnius i Agullana, i d´altra, cap a Tapis (Maçanet de Cabrenys), on també va provocar destrosses importants. En aquestes rutes, a més, van resultar afectades alzines sureres. Per al sindicat, cal celeritat per retirar els arbres trencats de soca-rel pel risc d´incendis que comporten tenint en compte la sequera dels últims mesos.

El tornado també va afectar els municipis de Cardona, al Bages, i Navès, al Solsonès, amb danys a boscos, teulades de granges i masies i coberts.

Unió de Pagesos demana als governs català i espanyol l´establiment d´ajudes per refer els danys extraordinaris als béns de les explotacions agropecuàries i masies, així com ajuts per a la reparació, rehabilitació i reconstrucció dels habitatges, mesures fiscals com l´adequació dels mòduls de l´IRPF a la pèrdua de producció, exempció de l´IBI i de quotes a la seguretat social agrària durant un any. El sindicat demana, a més, al Govern de la Generalitat que articuli línies de crèdit com a ajuts d´Estat per compensar pèrdues de rendes futures o de bens productius ocasionats pels desastres naturals.

El sindicat insisteix en la necessitat de portar a terme aquestes mesures amb celeritat i de manera justa, ja que els ajuts establerts per les administracions per als afectats dels incendis del 2012 a l´Alt Empordà eren tan restrictius que finalment gairebé ningú va optar per acollir-s´hi.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema