Unió de Pagesos demana a les administracions catalana i estatal que posin en marxa mesures urgents per tal de restablir l’activitat agrària de les granges i els conreus afectats pel tornado del 7 de gener als municipis de Cistella, Terrades i Navata, a l’Alt Empordà, i a d’altres de la Catalunya central, i que suposaran milers d’euros, tot i que els pèrits encara treballen en la valoració dels danys. El sindicat, que ha visitat aquesta setmana granges i conreus afectats de l’Alt Empordà, també demana a les empreses asseguradores la màxima celeritat i rigor a l’hora de fer les valoracions dels danys a les infraestructures agràries.

A Cistella, com a mínim set granges en actiu van patir danys importants, amb resultat d’animals morts o malferits, coberts arrasats i teulades trencades, mentre que a Terrades, dues granges més, una de les quals en actiu, també van resultar afectades. En aquest municipi va quedar malmesa una plantació de 150 oliveres, de les quals només n’ha quedat una vintena i encara amb danys, i una de cirerers. A Navata, la força del vent va fer malbé dos pivots de reg.

El tornado també va fer estralls als boscos del voltant de l’embassament de Darnius-Boadella, després de prendre dues direccions, d’una banda, cap a Darnius i Agullana, i d’altra, cap a Tapis (Maçanet de Cabrenys), on també va provocar destrosses importants. En aquestes rutes, a més, van resultar afectades alzines sureres. Per al sindicat, cal celeritat per retirar els arbres trencats de soca-rel pel risc d’incendis que comporten tenint en compte la sequera dels últims mesos.

El tornado també va afectar els municipis de Cardona, al Bages, i Navès, al Solsonès, amb danys a boscos, teulades de granges i masies i coberts.

Unió de Pagesos demana als governs català i espanyol l’establiment d’ajudes per refer els danys extraordinaris als béns de les explotacions agropecuàries i masies, així com ajuts per a la reparació, rehabilitació i reconstrucció dels habitatges, mesures fiscals com l’adequació dels mòduls de l’IRPF a la pèrdua de producció, exempció de l’IBI i de quotes a la seguretat social agrària durant un any. El sindicat demana, a més, al Govern de la Generalitat que articuli línies de crèdit com a ajuts d’Estat per compensar pèrdues de rendes futures o de bens productius ocasionats pels desastres naturals.

El sindicat insisteix en la necessitat de portar a terme aquestes mesures amb celeritat i de manera justa, ja que els ajuts establerts per les administracions per als afectats dels incendis del 2012 a l’Alt Empordà eren tan restrictius que finalment gairebé ningú va optar per acollir-s’hi.