Un esclafit o ràfega descendent és un fenomen produït per una columna d'aire en ràpid descens que després de fer impacte a la superfície s'estén en totes les direccions i genera vents molt forts. A diferència d'un tornado, els vents d'una ràfega descendent es dirigeixen cap enfora des del punt on piquen a terra. La durada del fenomen és curta.

L'esclafit és provocat per un espai d'aire de pluja significativament refrigerada que, després d'assolir el nivell del sòl, s'estén en totes les direccions que produeixen vents forts. Els esclafits secs estan associats amb tempestes amb molt poca pluja, mentre que els esclafits humits són creats per tempestes i altes quantitats de precipitacions. Els microesclafits i macroesclafits són esclafits en escales molt petites i grans, respectivament. Una altra varietat, la ràfega de calor, es crea pels corrents verticals a la part posterior de les velles fronteres de sortida i torbonada línia s, on es manca de precipitacions. ràfegues de calor generen significativament més altes temperatures a causa de la falta d'aire refrigerat pluja en la seva formació. Els rebentades creen vents cisellats verticals o microràfaga, la qual cosa és perillosa per a l'aviacióHi ha diversos tipus d'esclafits

Secs i càlids: produïts perquè entre la tempesta i el terra hi ha una capa seca on s'evapora tota l'aigua i que baixen per una adiabàtica seca, cosa que comporta que siguin càlids. A vegades són responsables d'incendis, ja que qualsevol llamp que impacti a la zona té un vent que l'ajuda a propagar-se.

Humits: no hi ha capa seca (o n'hi ha, però petita) i porten molta intensitat de pluja i calamarsa.