Un tribunal popular format per cinc dones i quatre homes serà l'encarregat de jutjar el crim de Cabanes (Alt Empordà), on hi ha acusat el violador reincident Antonio García Carbonell. L'Audiència de Girona ha escollit els membres del jurat aquest divendres i el judici ja ha començat amb la lectura dels escrits d'acusació i defensa. El fiscal, Enrique Barata, subratlla que els dos acusats van actuar amb "molta violència" contra la víctima, una anciana a qui van apallissar i deixar "moribunda" tota una nit al ras en ple hivern. El crim va tenir lloc el 27 de febrer del 2014. García Carbonell, que feia tan sols quatre mesos que havia sortit de la presó en aplicació de la doctrina Parot, s'enfronta a 23 anys de presó. Per a l'altre acusat, Oriol Boyer, el fiscal i l'acusació particular li demanen una condemna de 26 anys. Les defenses en sol·liciten l'absolució.

El crim que s'ha començat a jutjar a l'Audiència de Girona va tenir lloc fa tres anys i mig. El 28 de febrer del 2014, un treballador d'una empresa de pinsos de Cabanes va trobar-se la víctima en un camp proper al magatzem. A l'anciana, una dona de 75 anys, l'havien apallissada amb molta violència. "La van lligar de mans i peus, la van arrossegar pel camp, li van posar un mitjó a la boca, li van donar nombrosos cops, li van trepitjar el coll i després la van deixar abandonada", explica el fiscal del cas.

La dona va ingressar d'urgència a l'hospital Josep Trueta de Girona, on va entrar en coma i va morir una setmana més tard. Després de mesos d'investigació, els Mossos d'Esquadra van detenir García Carbonell i Boyer a principis del gener del 2015.

Entre d'altres, per descobrir-los i que el cas fes "un gir brutal" -segons ha dit Barata- va ser clau la declaració d'un testimoni, que va relatar com el mateix García Carbonell li va admetre el crim. El fiscal ha explicat que l'acusat va dir-li com ell i Boyer havien apallissat l'anciana "per error" (perquè en realitat volien assaltar la casa de la seva família política, propietària de l'empresa de pinsos i llavors). "Sabien que cada vespre els propietaris en sortien amb molts diners, però es van equivocar", explica Barata.

A més, gràcies al seguiment dels seus mòbils, la policia va determinar que tant Boyer com García Carbonell es trobaven a Cabanes la nit de la pallissa. I una càmera de seguretat també va gravar el cotxe amb què van fugir.

Violador reincident

Quan va tenir lloc el crim, García Carbonell feia tan sols quatre mesos que havia sortit de la presó. El violador reincident havia de complir una condemna de 270 anys, però al final va estar-se'n només divuit entre reixes. Ell es va convertir en el primer pres alliberat a Catalunya en aplicació de la sentència del Tribunal d'Estrasburg que va derogar la doctrina Parot.

Per al fiscal, aquesta és "una qüestió jurídica" que cal "acceptar", perquè no es pot fer marxa enrere. Enrique Barata, però, sí que ha volgut subratllar que l'assalt de Cabanes no va ser el primer delicte que hauria comès García Carbonell després d'abandonar la presó de Quatre Camins. "A través de les intervencions telefòniques es veu com havia fet dels robatoris el seu modus vivendi", subratlla el fiscal.

23 i 26 anys

El judici per aquest cas ha començat avui a l'Audiència de Girona. Durant el matí, s'han escollit els nou membres del tribunal popular (cinc dones i quatre homes) i els dos suplents (dos homes) que s'encarregaran de jutjar el cas. Després, s'ha fet la lectura dels escrits de les parts i la sessió s'ha suspès fins dilluns, quan fiscal, acusació particular i defenses faran les al·legacions prèvies abans no comencin les declaracions.

El fiscal i l'acusació particular demanen 23 anys de presó per a García Carbonell i 26 per a Boyer. Els hi imputen un delicte d'assassinat amb traïdoria i acarnissament. A Boyer, a més, també se l'acusa d'un segons delicte de tinença il·lícita d'armes (perquè al seu habitatge de Mollet del Vallès, els Mossos hi van trobar una escopeta retallada i 23 cartutxos).

En matèria de responsabilitat civil, el ministeri públic i l'acusació particular sol·liciten que els dos processats hagin d'indemnitzar amb un total de 265.000 euros el marit i la filla de la víctima.

Les dues defenses, per la seva banda, demanen l'absolució de García Carbonell i de Boyer. La defensa del violador reincident, que porta l'advocat Joaquim Bech de Careda, nega que el seu client tingués cap mena de participació en l'assalt. Per la seva banda, el lletrat de Boyer, Gerard Negrell, es va oblidar de presentar els escrits. Però com ha explicat el president del tribunal, com que la llei en aquests casos ho permet, es considera que en demana l'absolució.

El judici pel crim de Cabanes continuarà dilluns. Es preveu que els dos acusats declarin dimecres vinent, abans l'Audiència de Girona no entregui l'objecte del veredicte als membres del jurat perquè es retirin a deliberar.