Els Mossos d'Esquadra van desarticular el passat 4 d'octubre una organització criminal especialitzada en furtar maletes i bosses de mà per distracció a turistes en hotels de l'àrea metropolitana de Barcelona i zones costaneres de Catalunya. La policia catalana ha detingut un total de 23 persones en un dispositiu amb deu entrades en domicilis de Barcelona, quatre a l'Hospitalet de Llobregat i 1 a Cornellà de Llobregat. Els agents van intervenir 69.000 euros en efectiu, 385 telèfons mòbils, 33 ordinadors portàtils, 43 càmeres de fotos, 23 càmeres de vídeo i 48 tauletes electròniques de diverses marques. Entre els objectes també es van intervenir més de 200 peces de joies i set vehicles utilitzats pels integrants de l´organització per delinquir. En dos dels domicilis s´hi van trobar dos laboratoris per clonar i falsificar targetes de crèdit i de TMB, a més de màquines de clonatges, targetes blanques i rotllo de títols de metro per poder preparar-ne 2.000.

La investigació es remunta al finals de maig d´enguany quan els investigadors van detectar un seguit de furts en hotels que seguien un mateix 'modus operandi'. Els investigadors es van centrar en la recerca d´una organització criminal dedicada a cometre furts dins d´establiments hotelers de manera extensiva amb l´objectiu d´emportar-se maletes i bosses de mà dels turistes aprofitant-se de distraccions o pèrdues d´atenció sobre les seves pertinences. Les investigacions dutes a terme pels agents van permetre constatar que el grup s´organitzava en bateries formades per tres o quatre persones que es repartien per la geografia catalana. Els membres de la bateria entraven als hotels, es feien passar per turistes i aprofitaven els moments en què els clients feien el 'check in' d´entrada o sortida per furtar-los els equipatges.

El grup tenia les tasques clarament diferenciades i triava turistes com a víctimes per una major possibilitat que no posessin denuncia o que no es personessin a la fase judicial si ho feien. El grup usava identitats falses amb l´objectiu d´evitar que fossin identificats i disposava d´una xarxa de receptadors que compraven els objectes robats el mateix dia que s´havien sostret per dificultar la seva relació amb els fets. A més, usaven vehicles al nom de testaferros per desplaçar-se i fugir de forma efectiva. Els detinguts -de nacionalitats espanyola, peruana, marroquina i argentina- van passar a disposició judicial el dia 4 d´octubre acusats d'un centenar de robatoris i el jutge va decretar presó per la resta.