Un veí de l'Escala (Alt Empordà) s'enfronta a 10 anys de presó per agredir sexualment i de forma continuada un nen de 5 anys que vivia a casa seva. Els fets, que s'han jutjat aquest dimecres a l'Audiència de Girona, haurien passat entre novembre de 2014 i març de 2015 quan la mare i el petit vivien de lloguer al pis de l'acusat. Tots provenen del mateix poble del Marroc i, per tant, es coneixien des de feia temps. El nen anava a l'habitació del processat a veure la tele i seria llavors quan es produïen els abusos. Segons la fiscal, l'acusat va introduir el penis dins la boca del petit en diferents ocasions i també li hauria posat entre les natges, tot i que sense penetrar-lo. Els psicòlegs donen plena credibilitat al relat de la víctima perquè fa servir llenguatge infantil per explicar situacions molt concretes relacionades amb els abusos. L'acusat, però, ho nega tot. La fiscal ha posat de manifest que tant ell com membres de la seva família -que també vivien al pis- s'han contradit en diverses ocasions.

Els fets que s'han jutjat aquest dimecres a l'Audiència de Girona van tenir lloc entre novembre de 2014 i març de 2015 a un pis de l'Escala. A l'immoble hi vivia l'acusat, amb la seva mare i un germà. I també el menor amb la seva mare. Les dues famílies es coneixien del Marroc, ja que tots són originaris del mateix poble. Quan la dona es va quedar sense casa (el seu marit és a la presó), va anar a viure amb el seu fill de 5 anys a aquest pis, on li van llogar una habitació.

Durant la vista, tant el processat com la seva mare i germà han entrat en contradiccions sobre quantes persones vivien al pis, qui dormia a cada habitació o, fins i tot, on estaven ubicades les dues televisions que hi havia a l'immoble. Segons sosté la fiscal, els abusos es van produir a l'habitació ocupada pel processat on, precisament, hi havia una de les televisions. El petit hi anava per veure els dibuixos i seria llavors quan aprofitava per agredir-lo sexualment.

Sosté que és innocent

El ministeri fiscal afirma que els fets es van produir en diverses ocasions (per això ho qualifica de delicte continuat d'agressió sexual) i que l'acusat va introduir el penis a la boca del petit, també entre les natges i el va obligar a fer-li tocaments. A preguntes de la fiscal, l'acusat ho ha negat tot i, fins i tot, ha fet servir el darrer torn de paraula per reafirmar-se en la seva innocència.

Assegura que ni tan sols parlava amb el nen, que no havien estat mai a soles i que el petit no veia la televisió perquè estava tot el dia estudiant quan tornava de l'escola. Segons ell, tot és una revenja de la mare perquè no va voler anar-se'n al llit amb ella. "La mare em va proposar relacions sexuals i li vaig dir que no", afirma. A més, apunta que li tenien "enveja" perquè ell tenia papers i es trobava en situació regular.

El nen confessa els abusos a la mare

Va ser el a finals de març de 2015 quan la mare va conèixer la situació. El nen, de manera espontània, li va explicar què havia estat passant. Segons ha explicat davant el tribunal, el petit li va relatar que l'acusat el despullava, li posava el penis entre les natges i també a la boca. La mare li va demanar per què no li havia explicat abans i el nen va assegurar que tenia por. "Em va dir que l'amenaçava amb fer-li mal si m'ho explicava", ha detallat. Tot i que no li va saber quantificar, el nen li va dir que la situació s'havia produït en diverses ocasions.

La mare ha reconegut durant el judici que no havia vist res estrany i que l'acusat gaudia de la confiança tant d'ella com del seu fill. "Alguna vegada havia escoltat algun soroll quan estaven junts a l'habitació mirant la tele i hi havia anat. Me'ls havia trobat a dins del llit però no vaig sospitar res perquè hi teníem confiança", ha afirmat.

Relat creïble, segons els psicòlegs

Els dos psicòlegs que han avaluat el menor han assegurat que va fer un relat "propi d'un nen de 5 anys", usant llenguatge infantil però explicant detalls significatius per considerar que la seva versió és creïble. Segons han exposat, el petit diu que l'acusat li feia coses que "no li agradaven i li molestaven" però fins i tot intenta disculpar-lo. "No em feia mal, ell no sabia que allò que em feia està malament perquè no sap cuidar nens", els havia arribat a dir.

Per això, entenen que el nen no està influït per ningú i que el relat que fa és basat en els records de les situacions que va viure en diverses ocasions. El petit ha explicat als psicòlegs que el processat li va posar el penis entre les natges "sense fer-li mal"i que també l'agafava de les orelles mentre li introduïa el penis a la boca. Fins i tot, una vegada explica que li va treure ràpid "perquè sortien gotes com de pipí groc". Una descripció molt concreta que, segons els psicòlegs, suposa una vivència real del nen.

El petit va explicar també que no havia relatat abans els abusos perquè tenia por. "Ell li deia que la seva mare s'enfadaria molt si ho sabia", ha detallat un dels pèrits.

Modifiquen les penes

Inicialment, tant la fiscalia com l'acusació particular demanaven 12 anys de presó. A les conclusions, però, han rebaixat a 10 anys perquè la fiscal ha retirat l'agreujant d'abús de confiança.

L'advocat de la defensa sol·licitava l'absolució del seu client. Al final del judici, però, també ha modificat i accepta que sigui condemnat a una pena màxima de 2 anys per un delicte d'abús sexual sense accés carnal.